Claudio Zucca Parfums

#InterviuCuUnParfumier

de către Alina Anghel

Sumar articol

L-am cunoscut pe Claudio Zucca, fondatorul Claudio Zucca Parfums, la începutul lunii mai, la deschiderea oficială a magazinului NicheScent din București. Apropo, dacă nu ai ajuns încă acolo, este pe Strada Frumoasă, la nr 51. Și, pe lângă case de parfum românești, precum Calaj Perfume, găsești și altele internaționale, în exclusivitate chiar. Așa că nu mai sta, sigur te lipești de vreo sticlă superbă. P.S. Se poate plăti cu cardul, nu-i nevoie să ai cash. Un lucru pe care eu îl apreciez, că, de cele mai multe ori, n-am un leu în portofeu (să fac și-o rimă).

Cine este Claudio Zucca

Revenind la Claudio, l-am cunoscut prin bunăvoința lui Flavius Călaj, care a fost destul de amabil să mi-l prezinte. Claudio este un parfumier italian, arhitect de meserie, care a venit să-și prezinte noul parfum (Velvet Rose), dar am găsit în magazin întreaga colecție Claudio Zucca Parfums. Le-am testat pe loc, și, cu excepția lui Benjoin en Fleur, de care i-am și spus că nu este din povestea mea, în rest îmi plac toate.

Top 3 parfumuri Claudio Zucca Parfums

Parfumurile din colecție, șase la număr până acum (Velvet Rose, Deep Water, Mineral Wood, Eden Amber, Bois Primitif, Benjoin en Fleur), realizate în versiunea Extrait de Parfum, având o concentrație de ingrediente de 35%, prin evoluția lor continuă, oferă o călătorie olfactivă intensă și senzorială pentru fiecare parfum în parte.

Top 3 parfumuri Claudio Zucca Parfums? Destul de simplu: Velvet Rose, Deep Water și Mineral Wood (aici am stat puțin să mă gândesc, recunosc).

Pentru că mi-a plăcut atât discuția live cu Claudio, cât și creațiile lui, l-am provocat să-mi spună mai multe. Urmează un adevărat maraton de întrebări și răspunsuri!

Flavius Călaj & Claudio Zucca

Flavius Călaj & Claudio Zucca

Ce te-a inspirat să devii parfumier? Ce te-a atras în lumea parfumurilor?

Mai mult decât o inspirație, a fost o consecință a unei nevoi psihologice și emoționale a unui moment foarte dificil din viața mea, un fel de terapie care m-a ajutat să-mi găsesc echilibrul. Pasiunea pentru parfumerie mi-a fost transmisă de mama mea, dar am fost întotdeauna atras de mirosuri în general, încă de când eram copil, adulmecam tot ce îmi venea la îndemână.

Poți să descrii procesul creativ pe care îl ai atunci când creezi un nou parfum? Cum începe și cum evoluează?

Totul se naște în capul meu cu scopul de a face ca o amintire sau o stare de spirit pe care am trăit-o să devină una olfactivă. Când încep să creez, am întotdeauna o idee clară în minte despre ce ar trebui să îmi transmită parfumul și cum ar trebui să fie rezultatul final. Studiez formula și proporțiile chiar înainte de a realiza compoziția cu substanțele necesare. De acolo începe totul …

Care sunt ingredientele tale preferate în crearea parfumurilor și de ce?

Sunt multe substanțe pe care îmi place să le abordez, mai ales cele naturale, pentru că sunt mai versatile. Dacă ar trebui să aleg una aș spune bergamota, prezentă până acum în toate compozițiile mele.

Cum selectezi materiile prime și cum le combini pentru a crea parfumuri unice?

Întotdeauna îmi place să lucrez cu materiale noi, iar atunci când concep încerc să lucrez cu cantități mici, pentru a nu risipi prea mult. Fiind foarte perfecționist, fiecare formulare necesită mai multe teste.

Cum reușești să-ți transpui emoțiile și ideile într-un parfum? Cum transmiți o poveste prin intermediul mirosurilor?

Există materii care, prin natura lor, sunt asociate cu locuri sau medii, senzații sau stări de spirit: transpunerea olfactivă a contopirii lor creează imagini și amintiri, ca niște fotografii olfactive care rămân în mintea noastră. Pentru mine, procesul de creație decurge astfel.

Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat în crearea unui parfum și cum ai reușit să o depășești?

Sunt compoziții care mi-au luat puțin timp, altele mi-au luat mai mult timp, dar mă confrunt în continuare cu cea mai mare provocare în crearea unui parfum. Există în prezent o creație, de care sunt foarte atașat, la care lucrez de ani de zile, dar pe care încă nu o simt finită.

Cum crezi că evoluează industria parfumurilor în prezent și care sunt tendințele viitoare pe care le anticipi?

În prezent, ceea ce constat este o căutare permanentă de parfumuri țipătoare, persistență, siaj și complimente, aspecte care, în ceea ce mă privește, sunt de o importanță secundară. Ceea ce are mai multă valoare pentru mine este mesajul și conținutul pe care parfumul reușește să îl transmită. Ceea ce-mi doresc este să pun accent pe conținut și să elimin superficialitatea.

Există o anumită amintire sau experiență personală care te-a inspirat în crearea unui parfum? Poți să-mi povestești despre ea?

Așa cum spuneam mai devreme, fiecare dintre parfumurile mele este gândit și creat pe baza uneia dintre amintirile, emoțiile sau senzațiile trăite.

Cum îți dai seama când un parfum este finalizat și gata pentru a fi lansat?

Când, închizând ochii și pulverizându-l, îmi „vorbește” și îmi spune aceeași poveste pe care mă aștept să o aud.

Ce sfat ai oferi unui aspirant parfumier care dorește să își urmeze pasiunea?

I-aș spune să își urmeze pasiunile, să studieze, să încerce, să facă greșeli și să încerce din nou. Să fie curios și să nu se teamă să îndrăznească.

Cum crezi că evoluează preferințele și gusturile consumatorilor în ceea ce privește parfumurile? Ce factori influențează aceste schimbări?

Sunt de părere că publicul devine din ce în ce mai conștient de o realitate culturală capabilă să transmită foarte mult. Cred că scopul este de a explora în permanență noi direcții, în căutarea a ceva necunoscut și nedeslușit încă.

Ce înseamnă pentru tine succesul în industria parfumurilor? Cum definești un parfum de succes?

Pentru mine, succesul înseamnă să reușesc să transmit un mesaj, să împărtășesc o emoție. Pentru mine, un parfum este de succes atunci când reușește să atingă scopul pentru care a fost creat.

Care este cel mai mare mit despre parfumuri pe care ai vrea să-l demontezi?

Din păcate, până în prezent, există încă multă dezinformare și multe mituri false. Nu m-aș concentra pe ceea ce este corect sau greșit, mai degrabă m-aș orienta spre confortul și siguranța de a purta un parfum care mă face să mă simt în largul meu.

Cum abordezi procesul de testare și ajustare a parfumurilor pe parcursul dezvoltării lor? Ce anume cauți sau încerci să obții în timpul acestor teste?

Sunt perfecționist, iar acest lucru este un avantaj, dar uneori și un defect. Caut echilibrul în fiecare părticică pe care combinațiile sunt în stare să o confere.

În ce mod consideri că parfumurile pot contribui la identitatea personală a unei persoane sau la expresia personalității sale?

Sunt convins că parfumurile pe care alegem să le purtăm reflectă caracterul sau starea noastră de spirit, de exemplu, eu aleg parfumul pe care vreau să îl port în funcție de cum mă simt în ziua respectivă. Din acest motiv, în opinia mea, parfumeria este întotdeauna o chestiune de sentimente și senzații.

***

Mulțumesc, Claudio, că ai acceptat propunerea mea și ai răspuns la toate curiozitățile mele. A fost o plăcere să te cunosc și sper să ne revedem curând!

Dacă ai ajuns până aici, am păstrat o surpriză de final. Poți câștiga un discovery kit Claudio Zucca Parfums, ce conține toate cele 6 parfumuri existente până acum. Ce trebuie să faci? Simplu, lasă un comentariu aici, pe blog, și spune-mi părerea ta despre acest articol, oricare ar fi ea. Voi extrage câștigătorul random, pe 12 iunie. Kitul se poate trimite doar către o adresă din România.

Love,
Alina

Credit foto: Eduard Canura

S-ar putea să-ți mai placă

13 comentarii

Oana 04 iunie 2023 - 11:56 AM

Îmi plac mult seria asta de articolele. De parfumuri ….ce sa zic…mă știi doar.

Răspunde
Valeria Chertes 04 iunie 2023 - 12:44 PM

Te felicit pentru articol și bineînțeles pentru acest interviu minunat ,mai ales ca este luat unui parfumier,ador parfumurile și îmi place sa știu cât mai multe lucruri despre ele.

Răspunde
Monea Simona 04 iunie 2023 - 11:58 AM

Parfumurile sunt marea mea pasiune…orice lucru nou învățat despre ele este un castig pentru mine… Si eu fac la fel cu parfumul…dupa ce il pulverizez inchid ochii…si cu fiecare parfum testat încerc o emoție noua… Mulțumesc frumos pentru articol…. Foarte interesant… ❤️

Răspunde
radu florin 04 iunie 2023 - 12:32 PM

Foarte frumos blenduite Velvet Rose favoritul meu, nu particip :

Răspunde
Camelia C. 04 iunie 2023 - 12:52 PM

Super interviu…si eveniment….mai vrem 🙂

Răspunde
Simona Banica 04 iunie 2023 - 12:59 PM

Super interviu, ador parfumurile mult de tot!

Răspunde
Oana Monica Ivanciu 04 iunie 2023 - 1:40 PM

Frumos, sincer și relaxat ☺️
Dintre toate parfumurile testate de mine la NicheScent, mi-a rămas gândul la Bois Primitif. Mi-as dori sa le testez mai pe îndelete. Succes!

Răspunde
Almasan Claudia 04 iunie 2023 - 2:42 PM

Felicitări pentru articol,super interviu,îmi doresc să testez aceste parfumuri

Răspunde
Gabriel M. 04 iunie 2023 - 9:11 PM

Super articolul. Sunt curios sa le testez 😛

Răspunde
Bogdan Adrian 05 iunie 2023 - 10:43 PM

Frumos interviu….mi-ar placea sa le testez….

Răspunde
Ivan Janeta 05 iunie 2023 - 6:15 PM

Felicitări pentru articol,super interviu,îmi doresc sa incerc aceste parfumuri!

Răspunde
Nelu Ivan 05 iunie 2023 - 6:21 PM

Parfumurile sunt marea mea pasiune imi place sa aflu cat mai multe lucruri despre ele si mai ales de la un specialist in parfumuri.Felicitari pentru acest articol!

Răspunde
GAVRILOVICI VIORICA 07 iunie 2023 - 8:56 PM

Foarte interesante sunt aceste parfumuri !
Inca nu le am incercat !
Multumesc frumos pentru informatii si pentru recomandare !

Răspunde

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult