Cum s-a născut o casă de parfum românească: Calaj Perfume

de către Alina Anghel
L-am cunoscut pe Flavius online, acum câțiva ani, când am aflat de NicheScent. NicheScent este un magazin cu parfumuri de nișă pe care l-a deschis în Arad și are o gamă variată de braduri care nu sunt disponibile în alte magazine din România. M-am bucurat că l-a ajutat pe Flavius să își îndeplinească visul, de a-și lansa propria casă de parfumuri: Calaj Perfume. Nu dezvălui mai mult, toate detaliile le vei afla pe parcurs, într-un nou articol din categoria #InterviuCuUnAntreprenorRomân.
 

Comunitatea mea sigur își dorește să te cunoască mai bine, așadar prezintă-te! Hai să aflăm mai multe despre tine, despre pasiunile tale, cum ai ajuns aici.

Mă numesc Flavius Calaj, sunt din Arad, și dintotdeauna am fost pasionat de parfumuri. Începând cu 2017, am decis că e momentul să renunț la ceea ce făceam în acel moment și să mă focusez strict pe o afacere olfactivă. Am început cu un magazin online și cu multă muncă, pasiune și suport, atât din partea apropiaților, a celor dragi precum și din partea celor care mi-au acordat încredere de a-mi fi clienți, am reușit în 2020 să pot materializa dorința de a deschide și un magazin fizic în Arad.

Cum ți-a venit ideea acestui business și ce te-a determinat să îl creezi?

Ideea este foarte simplă și cred că majoritatea dintre noi o avem în gând însă mulți ezită din varii motive. Eu nu am stat pe gânduri. Totul a pornit de la gândul că nu fac ceea ce îmi place, nu am timp liber suficient, lucrez non stop și că totul de fapt se rezumă doar la a merge la office și a te întoarce acasă să te odihnești ca a doua zi să o iei iar de la capăt. Așa că am început să studiez și să caut o nișă de piață, în care credeam că pot să am succes și unde m-aș simți bine să lucrez.
 
În continuă prospectare a pieței după case de parfumuri care să îndeplinească anumite condiții stabilite de mine, în mintea și în gusturile mele, s-a ivit ocazia să pot crea propria casă de parfumuri, ajutat de domnul Miguel Matos și de către domnul Chris Maurice.
 

Ce reprezintă pentru tine acest business?

Reprezintă Moștenirea pe care o să o las copiilor mei, precum și atragerea atenției spre România a celor pasionați, interesați și mai mult sau mai puțin implicați în această industrie.

Câtă muncă este în spate? Ai o echipă care te ajută sau îți organizezi taskurile în așa fel încât să le faci pe toate?

Nu mă gândesc că este muncă pentru că o fac cu plăcere și fiecare moment îmi aduce satisfacție, însă da, îmi ocupă o mare parte din timp.
 
În ceea ce privește Calaj Perfume, mă ocup 100% singur, dar sunt implicat într-un proiect în care suntem 5 case de parfumuri românești: Calaj Perfume, A13, Adi Ale Van, Emozioni Fragrances și Grande Perfume, iar în acest proiect, fiecare își aduce contribuția, atât cât se poate și cum poate, suntem mai mult o familie decât o afacere. Ne ajutăm unul pe altul și fiecare contribuie la proiect cu ceea la ce este expert sau la ceea ce se pricepe cel mai bine.

Ce îți aduce cea mai mare satisfacție?

Să văd că lumea începe să aprecieze ceea ce facem. Și nu vorbesc aici doar de pasionații de parfumuri care își doresc un parfum din portofoliul Calaj, vorbesc și de parfumieri renumiți, de magazine de prestigiu din afară, de adevărați monștri sacri din domeniu. Asta mă încântă și mă determină să continui.
 

Care sunt next steps și ce-ți dorești de la acest business în viitor?

Sunt mereu în căutarea unor “formule” memorabile într-un anume fel. Next Steps sunt identificarea formulelor perfecte pentru fiecare brand din parteneriatul nostru, dar și aprofundarea cunoștințelor despre crearea unui parfum, astfel încât să fiu în măsură să concep și să creez ceea ce am nevoie. 

În ceea ce privește magazinul, doresc să aduc case de pafumuri apreciate și greu de găsit la noi. Anul acesta am adus 4 branduri noi și sunt în tratative cu încă unul din segmentul ultra niche. Sper ca planurile mele să nu rămână la stadiul de dorința și să se și materializeze, asta este tot ce îmi doresc de la acest business.

Lansezi parfumuri unice pe piață, pe bandă rulantă. Care este povestea din spatele lor?

Nu aș zice că sunt pe bandă rulantă, dar ai dreptate. Sunt cam multe pentru o casă, într-un timp atât de scurt. Ideea este că inițial le-am gândit a fi ediții limitate, dar am fost surprins să văd că lumea le caută, le dorește și îmi scrie să le relansez. Așa au trecut de la stadiul de ediție limitată la stadiul de permanent în portofoliu. Doar două le-am discontinuat deoarece nu am mai găsit anumite materiale care făceau parte din compoziție. În ceea ce privește povestea din spatele lor, cred că este de ajuns că lumea să citească descrierea fiecăruia și este foarte transparent totul.
 

Cum a fost anul 2020 și ce s-a schimbat în 2021?

2020 a fost greu, 2021 se arată la fel, cel puțin până acum, datorită situației mondiale, și nu e cazul să detaliez. Însă, dacă ar fi ușor, cum am mai aprecia succesul, fie el cât de mic?
 
În 2020 am pornit pe drum cu Calaj Perfume, iar în 2021 suntem deja o echipă. Ceea ce merită menționat este că toate aceste 5 branduri au succes și toate sunt apreciate pentru că pe lângă “sucul” propriu zis, aducem în atenția pasionaților, diferite abordări ale produsului, unele mai mult sau mai puțin inedite și ieșite din ceea ce mulți ar consideră “ obișnuit și normal”. 
 
Îți pot da exemplu Grande Genesys unde s-a folosit alcool natural din prune, a noastră tradițională palinka să zic direct, care a fost fiartă de 4 ori ca să ajungă la puterea necesară pentru a putea fi folosită ca solvent. Și totul a fost produs în grădină, din fruncte de la mine din grădină. 
 
Adi Ale Van crează și personalizează sticle unicat cu capace din lemn de alun sau din ciupercă de copac. Fiecare brand are o particularitate, dar nu divulg aici totul, lăsăm pasionații să descopere personal.
 

Ce obiective ai pentru acest an (sau următorul)?

În momentul actual parfumurile Calaj și ale partenerilor se vând în 8 magazine din 5 țări: SUA, Ungaria, Italia, Spania, Polonia și Nigeria. Suntem în negocieri cu Germania, Suedia, Olanda și Emirate. Nu doresc nici mai mult nici mai puțin decât să se stabilească aceste contracte și sunt fericit.

Care este parfumul tău preferat? Dintre cele lansate de tine și dintre celelalte.

Este o întrebare foarte grea și nu am cum să răspund. Este ca și cum ai întreba un părinte ce copil iubește mai mult. Toate sunt preferatele mele și pe toate le port.
 
 
***
 
Faptul că de la un simplu comerciat de parfumuri, ce vindea online, am ajuns într-un an jumate să dețin un magazin, să manageriez propria casă unde am lansat 10 parfumuri până acum, ajut și sprijn încă 4 case să pornească la drum, lucrez cu parfumieri foarte apreciați în domeniu: Miguel Matos, Chris Maurice, Jorge Lee, Ricardo Ramos, Sophie Behagel, Amelie Bourgeois, Camile Chemardin și mai sunt cei cu care acum suntem în discuții.
 
Cu toate acestea, în România suntem aproape invizibili. Sper să schimb asta curând.
 
Îți mulțumesc!
 
***
 
Îți mulțumesc și eu, Flavius, că mi-ai dat voie să intru în lumea ta parfumată. M-am bucurat să ne cunoaștem face to face! Sunt mândră să fiu printre persoanele care cunosc Calaj Perfume. Te încurajez să faci ceea ce știi în continuare, căci o faci bine! Sper ca parfumurile tale (și ale celorlalte case din grup) să ajungă în cât mai multe garderobe, merită!
 
Love,
Alina
 
Disclaimer: Toate fotografiile din acest articol sunt furnizate de Flavius.
 

S-ar putea să-ți mai placă

1 comentariu

mihaela 30 decembrie 2021 - 10:36 AM

Am văzut un clip cu Flavius pe YouTube pe un canal pe care eu îl urmăresc foarte mult,am și citit despre el,tot așa într-un articol tip interviu,îl știam pe Flavius din online,dar nu am avut ocazia sa incerc nici unul din parfumurile lui sau din cele pe care le aduce,pentru bugetul meu sunt cam scumpe,sa zic drept……dar faptul că un om și-a urmat visul,intuiția și talentul să facă o afacere din care să trăiască,este ceva de apreciat și de urmat și de către alții.

Răspunde

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult