Quo Vadis – Henryk Sienkiewicz

de către Alina Anghel
Roman istoric, pentru care Henryk Sienkiewicz a primit premiul Nobel in 1905, a fost publicat pentru prima data in Gazeta Polska incepand cu martie 1895.

Pentru inceput, trebuie sa mentionez ca am citit varianta prescurtata a romanului, realizata dupa cea mai buna editie franceza prescurtata.

Roman cu actiune complexa, Quo Vadis reprezinta o fresca a crestinismului timpuriu in timpul domniei lui Nero, in Roma. Actiunea este dinamica si se desfasoara pe mai multe planuri.

Vinicius, nepotul unui dintre favoritii lui Nero, Petronius, cunoscut si sub denumirea de ,,arbitru al elegantei”, se indragosteste de tanara Ligia, fiica fostului rege al Ligiei, convertita in timp la crestinism. Vinicius, care nu cunoaste acest amanunt, isi doreste cu orice chip sa o aiba pe tanara si in timpul unui banchet organizat de imparat o hartuieste. Aceasta scapa, cu ajutorul servitorului credincios, Ursus, care o duce in mijlocul crestinilor.

Dupa numeroase incercari de regasire a acesteia, Vincius o gaseste si ii marturiseste dragostea si se converteste la crestinism. Iubirea celor doi este binecuvantata de apostolul Petru.
In alt plan, Nero citeste un poem propriu despre arderea Troiei, timp in care Roma incepe de arda din temelii. De teama unei revolte a poporului, imparatul acuza crestinii de comiterea dezastrului si ii aresteaza pentru a-i supune chinurilor, in arena. Printre cei arestati se afla si Ligia, care se imbolnaveste grav. Vincius incearca in zadar sa o elibereze, insa imparatul o pastreaza pentru spectacolul final, unde este salvata de Ursus, care ucide cu mainile goale un taur. Poporul este uluit si ii cere indurare imparatului pentru tanara, care este astfel salvata.

Vincius si Ligia se refugiaza in Sicilia, insa nu inainte de a-l avertiza pe apostolul Petru de pericol. Acesta ramane in Roma si moare ca un martir. Petronius, constient ca va fi pedepsit de imparat pentru ca i-a ajutat pe crestini, se sinucide la cel mai fastuos banchet pe care l-a organizat vreodata. In final, Nero este asasinat.
* Roman oferit spre recenzie de Libris, librarie online foarte vasta, unde este imposibil sa nu gasesti ce carte iti doresti.

S-ar putea să-ți mai placă

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult