Ikigai, arta de a trai

de către Alina Anghel
Totul a inceput in luna mai a anului trecut, cand am petrecut un weekend intens la Startup Mastery Bucharest Bootcamp, in compania lui Bogdan. A fost pentru prima data cand am auzit de conceptul Ikigai si momentul in care am inceput sa dezvolt o pasiune pentru cartile de dezvoltare personala. Am vrut sa citesc Ikigai atunci, imediat, dar astrele nu s-au aliniat. Nu am uitat insa de carte si curand a fost a mea.

Ikigai … Acest concept japonez, care s-ar traduce prin «fericirea de a fi mereu ocupat», pare sa explice extraordinara longevitate a japonezilor, mai ales din insula Okinawa. Acolo, numarul persoanelor centenare depaseste cu mult media mondiala. Cultivarea prieteniilor, alimentatia moderata, odihna adecvata si miscarea usoara par sa faca parte din ecuatia sanatatii, insa in centru este acea joie de vivre, bucuria de a trai, care ii ajuta sa insumeze ani si sa sarbatoreasca in continuare fiecare rasarit de soare, ikigai-ul personal al fiecaruia.“ – HECTOR GARCIA (KIRAI) si FRANCESC MIRALLES

Desi nu pot sa spun ca o coperta ma influenteaza prea mult atunci cand aleg o carte, ei bine, in cazul Ikigai este un element definitoriu. Motivul florilor de cires, sakura, ma binedispune si ma face sa las cartea la vedere pe birou. In Japonia, florile de cires sunt considerate flori nationale si intruchipeaza frumusetea, politetea, curtoazia si modestia. La ceremoniile lor de nunta, ceaiul este inlocuit cu o infuzie de flori de cires, care reprezinta, in acest caz, un simbol al fericirii.
Cartea este compusa din capitole distincte, bine documentate: Filozofia ikigai, Secrete antiaging, Maestri ai vietii indelungate, De la logoterapie la ikigai, Sa intri in flux cu fiecare activitate, Sfaturi ale personelor de peste o suta de ani, Regimul alimentar ikigai, Miscarea usoara inseamna o viata mai lunga, Rezilienta si wabi-sabi.
Ikigai (Ikiru – viata si Kai – realizarea propriilor asteptari si sperante) inseamna, in traducere aproximativa, „ raison d’etre”, „de ce merita viata sa fie traita”, „ratiunea pentru a-ti trai viata” sau „scopul vietii”. 
Tema principala a cartii este urmatoarea: gaseste-ti ikigai-ul si fii mereu activ, pentru a trai cat mai mult. Ikigai este ceea ce ne face sa ne dam jos din pat in fiecare dimineata. Ikigai nu se invata, nu se mosteneste, nu se copiaza. Ikigai se descopera, pas cu pas, este ceea ce da valoare propriei vieti si ne indeamna sa mergem mai departe zi de zi. Nu este usor sa iti descoperi ikigai-ul, insa odata ce l-ai descoperit trebuie sa il urmezi si sa il cultivi in fiecare zi pentru a da sens existentei tale.
Ikigai-ul se descopera cautand in propria persoana raspunsuri sincere la intrebari esentiale:
  1. Ce ma pasioneaza? Ce imi place sa fac?
  2. Ce stiu/pot/vreau sa fac? La ce ma pricep cel mai bine?
  3. De ce este nevoie in lume? Cu ce pot contribui la satisfacerea nevoilor existente?
  4. Pentru ce as putea obtine bani, ca sa pot trai?
Desi la prima vedere ai spune ca sunt intrebari usoare, ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Eu trebuie sa recunosc, inca nu am raspunsul si inca nu stiu care este adevaratul motiv pentru care ma trezesc dimineata.
Totusi, poti afla din carte o gramada de sfaturi practice despre cum sa ajungi sa descoperi tot ce e mai bun in tine, ce sa mananci, cat si cum sa faci miscare, sa nu te pensionezi niciodata (si nu ne referim strict la a merge la birou in fiecare zi).
Studiile realizate de autori indica faptul ca cei care traiesc mai mult nu sunt cei care fac mai mult sport, ci aceia care se misca mai mult. Locuitorii longevivi nu practica vreun sport anume, dar se misca neincetat in rutina lor zilnica. Prin educatia lor, ziua incepe cu exercitii de incalzire, se bazeaza pe miscari de extensie si vizeaza mobilitatea articulatiilor. Unul dintre cele mai frumoase si cunoscute exercitii consta in ridicarea bratelor deasupra capului si coborarea acestora printr-o miscare circulara, timp de 5 minute.
Yoga este foarte extinsa in Japonia, iar principalele ei obiective sunt:
  • apropierea de natura noastra umana
  • purificarea mentala si fizica
  • apropierea de divinitate
Unul dintre cele mai cunoscute exercitii este Salutul catre Soare si are la baza 12 miscari:
Respecta cele 10 legi ale ikigai-ului si viata ta va avea un scop:

1. Fii mereu activ, nu te pensiona niciodata.
2. Priveste lucrurile cu calm.
3. Nu manca pe saturate.
4. Inconjoara-te de prieteni buni.
5. Fii in forma pentru urmatoarea ta aniversare.
6. Zambeste.
7. Reconecteaza-te la natura.
8. Fii recunoscator.
9. Traieste clipa.
10. Urmeaza-ti ikigai-ul.

Pe tine ce te face sa te trezesti dimineata si sa incepi o noua zi in care sa te bucuri ca traiesti?
Cu drag,
Alina

S-ar putea să-ți mai placă

3 comentarii

Valeria Chertes 24 februarie 2018 - 4:22 PM

Multumim de recomandare.

Răspunde
Loredana 03 martie 2018 - 10:20 PM

Ce draguta e coperta! Pare o carte faina de citit si sa stii ca ma gandesc si eu la yoga…in principiu pentru durerile de spate, dar mi-ar placea sa ma conectez cu mine…trup si suflet, cum se spune.
Nu e usoara treaba…sunt sigura!

Răspunde
Unknown 03 martie 2018 - 10:20 PM

Toate acele lucruri mici care de obicei nu le dam importanta ma fac sa ma trezesc cu bucurie intrebandu-ma totodata ce lucru minunat voi descoperi in noua zi.

Răspunde

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult