Laptisorul de matca crud si beneficiile lui

de către Alina Anghel
Eram prin clasa a sasea cand a trebuit sa fac un referat despre produsele apicole. De atunci am ramas fan miere si intotdeauna mi-am dorit sa folosesc si laptisor de matca, dar astrele nu s-a aliniat niciodata. Pana de curand, cand am primit spre testare un astfel de produs, din partea Apiland.

Inainte de a trece la subiect, mi s-a parut important sa citesti si tu ce este, cum se obtine si ce contine laptisorul de matca:
Sub denumirea de „laptisor de matca” este cunoscuta o secretie a unor glande (hipo-faringeale) ale albinelor lucratoare. Aceasta secretie are o culoare alb-galbuie, este usor vascoasa, omogena, aducand foarte bine ca aspect cu laptele condensat. Cu laptisor de matca este hranit puietul de albine lucratoare, in primele trei zile de viata, dar si albina-regina (matca) a stupului, care asigura perpetuarea intregii colonii, de unde si numele acestui produs. Conform nutritionistilor care i-au studiat proprietatile, laptisorul de matca este si cel mai puternic aliment-medicament din lume. Compozitiei chimice a acestui elixir al stupului i-au fost consacrate zeci si sute de studii, dar adevarul este ca inca se stie foarte putin despre continutul acestei paste albe-cremoase, secretata de albine. In principiu, laptisorul de matca este compus din 67% apa, 12,5% proteine, 11% zaharuri simple, 5% acizi grasi, vitamine din complexul B (B5 si B6, in special), minerale, enzime, hormoni, substante cu efecte antibiotice si antivirale. Ei bine, ultimele substante enumerate, adica hormonii (de fapt este vorba despre pro-hormoni, niste precursori ai hormonilor umani), enzimele si substantele antimicrobiene, sunt cele mai putin cunoscute si, totodata, cele care fac din laptisorul de matca un remediu cu o intensitate a actiunii terapeutice neobisnuit de mare. Cert este ca aceste substante sunt atat de valoroase, incat au declansat o adevarata revolutie in medicina. Ca urmare a acestei revolutii, si consumul acestui remediu a crescut, in prezent fiind comercializate, intr-o tara cum ar fi Japonia (unde s-au facut si cele mai importante experimente cu acest produs), anual, nu mai putin de 250 de tone de laptisor de matca. si aceasta, in conditiile in care laptisorul de matca este rar si scump, un stup producand intr-un intreg an cateva sute de grame din acest remediu.
Pentru a obtine laptisor de matca, apicultorul creeaza o falsa nevoie de regina in stup, iar familia de albine incepe „productia de urmasi”. Odata creata aceasta nevoie, la fiecare 72 de ore (exact!), apicultorul recolteaza laptisorul folosind instrumente minuscule de aspirare. Din acest motiv, in productia de laptisor, stupina este impartita in 3 zone de cules, apicultorul culegand zilnic laptisorul (de regula la ora 10 dimineata). Eventuala intarziere, sau chiar incercarea de a recolta mai devreme, scade cantitatea de laptisor ce poate fi recoltata. Apicultorii in varsta spun ca este nevoie de „ochi tineri si mana sprintena” pentru a colecta laptisorul de matca, deoarece acesta trebuie aspirat dintr-un spatiu foarte mic, numit „botca”. Doar apicultorii cu experienta au o buna eficienta in productia de laptisor.
Laptisorul de matca pur este un elixir al sanatatiii care ajuta la intarirea sistemului imunitar, la scaderea nivelului de colesterol, contribuind la reducerea tensiunii arteriale, este folosit in cazuri de epuizare fizica si psihica, stress, afectiuni endocrine si ale ficatului, imbunatateste memoria si somnul, incetineste procesul de imbatranire, amelioreaza tulburarile de menstruatie sau de menopauza. Laptisorul de matca pur este o componenta excelenta in tratamentele cosmetice atat pentru ten, cat si pentru par.
Produsul ce a ajuns in posesia mea a venit intr-o cutie izoterma, caci este recomandat sa fie tinut la frigider. In interior am gasit, pe langa laptisorul de matca, o lingurita dozatoare si un print cu retete ce pot fi realizate pe baza produsului.
Poate fi folosit in asa de multe feluri (dupa cum se mentioneaza mai sus), incat mi-a fost greu sa decid cum sa il folosesc. Insa, pentru ca trec printr-o perioada in care oboseala isi spune cuvantul si ma simt mai epuizata ca oricand, am ales sa il mananc cu lingurita. Pentru adulti doza este de 0.5-1 g/zi, iar lingurita din dotare este dozata la 0.5 g. Se administeaza sublingual dimineata, cu 30 de minute inainte de masa si se lasa sa se topeasca in mod natural.
Gustul nu este cel mai bun, este dulceag si putin intepator, asa il simt eu, dar m-am obisnuit cu el. Am observat ca dupa vreo 10 zile de administrare zilnica sunt un pic mai vioaie, mai ales in prima parte a zilei, in conditiile in care ma trezesc la 5:30 in fiecare zi lucratoare. Pe de alta parte, seara adorm mai repede si parca somnul este mai odihnitor, insa astept sa vad cum ma simt dupa o cura completa (cam 30 de zile).
Am trisat putin si am facut repede si o masca, trebuia sa se bucure si pielea mea de un asemenea rasfat. Am amestecat o lingurita de laptisor de matca cu o lingura de miere intr-un bol ceramic, am omogenizat totul cu degetul si am aplicat pe ten. Dupa 15 minute am clatit masca de pe fata si am fost surprinsa de catifelarea lasata in urma. Pentru ca nu am mai folosit crema obisnuita in seara respectiva, tenul s-a mentinut catifelat si a doua zi dimineata si arata mult mai luminos ca de obicei.
Produsul se gaseste la , iar in momentul de fata au o promotie foarte buna, la 100g laptisor de matca primesti 25g bonus.
Ai folosit laptisor de matca? Eu sunt putin cam suparata ca l-am descoperit asa tarziu …
Cu drag,
Alina

S-ar putea să-ți mai placă

6 comentarii

ilda76 06 iunie 2015 - 10:26 PM

Il am si eu in frigider! In stilul meu, sunt ultima care postaza review! :))) Dar am circumstante atenuante: am folosit niste fiole cu laptisor de matca (de la alt brand) si n-am vrut sa se suprapuna efectele! 😛

As vrea sa promit ca maine imi fac o masca! Sper sa reusesc sa fac asta fara a promite! 🙂

Multumesc pentru review, draga mea Alina! E un produs excelent!
Ilda
Lavender Thoughts

Răspunde
Claudia's Choice 08 iunie 2015 - 8:31 AM

Nu l-am incercat, dar mi doresc din ce in ce mai mult!

Răspunde
Alina Canura - Anghel 09 iunie 2015 - 7:39 PM

Pana acum, ti-l recomand 😀 Sper sa fie la fel de bun si in continuare.

Răspunde
Alina Canura - Anghel 09 iunie 2015 - 7:40 PM

Da, in cazul acesta, circumstantele sunt atenuate 😛 Abia astept sa vad parerea ta! Fiolele cum ti s-au parut? Pupici!

Răspunde
Marina 10 septembrie 2015 - 9:10 AM

Mi-a placut prezentarea, il voi incerca.

Răspunde
Alina Canura - Anghel 10 septembrie 2015 - 5:35 PM

Ma bucur, Marina, astept detalii 🙂

Răspunde

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult