40
Intotdeauna a fost o lipsa majora de sange in tara asta, dar parca in ultima vreme mai mult ca oricand. In fiecare zi vad cel putin un share pe facebook cu oameni (mai ales copii!), care au nevoie de sange. Nu ca au nevoie, ci pot muri in orice clipa fara o transfuzie!
(sursa foto)
Cand m-am dus sa donez sange prima data (la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti) m-am impiedicat de binecunoscuta birocratie romaneasca. Ca peste tot, trebuie sa ti se completeze o fisa, ce aparent nu poate fi completata daca nu ai buletin de Bucuresti (sau viza de flotant) sau adeverinta de student/munca. Ca in proverbul ala: „tara arde si baba se piaptana”. Asta era in 2011 si nu stiu daca s-a schimbat ceva intre timp. Cum de viza de flotant nu puteam face rost, am cerut o adeverinta de la job si m-am dus cu ea „in dinti”.
Dupa ce treci de biroul de inregistrare, te duci la un cabinet unde trebuie sa completezi un formular tip, cu diverse informatii personale si medicale. La prima donare (si la intocmirea fisei propriu-zise) ti se face o evaluare completa: trebuie sa detaliezi istoricul medical si te cantaresc. Greutatea minima trebuie sa fie de 50 kg, eu nu le aveam, dar am avut noroc ca nu le mergea cantarul si am declarat ca am 50 (nu am mintit cu mult, aveam 48 kg la momentul respectiv). Dupa toate aceste formalitati, ti se elibereaza un carnet de donator (este foarte important, doar pe baza lui poti dona pe viitor) si te trimit la un alt cabinet, unde ti se recolteaza sange din deget – iti dau rezultatul instant pentru grup + rh si hemoglobina, cele mai importante elemente. Daca totul este in regula, mergi la donare. Toata aceasta procedura dureaza, de regula, minim 30 de minute. De fiecare data cand am fost la donare era destula lume si a trebuit sa astept pana am fost preluata.
Evident, si eu m-am dus pentru prima data cu inima stransa. Nu mi-a fost niciodata teama de sange, insa mi-e frica de durere. Ma gandeam ca ma va durea destul de rau intepatura, dar asta tine de mana celui care baga acul. Este resimtit un oarecare disconfort cat timp stai cu acul in vena, dar nu unul care sa te faca sa nu te mai intorci. Nu am avut niciodata probleme cu spartul venelor, cum mi s-a intamplat odata la o simpla recoltare de analize, cand asistenta mi-a spart vena si tot liceul a crezut ca ma droghez (era vara, purtam maneca scurta si am avut o vanataie teribila vreo 3 saptamani).
Donarea propriu-zisa reprezinta colectarea unei cantitati de 400-450 ml sange cu un echipament steril si de unica folosinta. Colectarea dureaza in jur de 10-15 minute, in functie de fluxul sanguin al fiecaruia.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a putea dona sange (sursa):
- varsta cuprinsa intre 18 si 60 ani
- greutate peste 50 kg
- puls regulat, 60-100 batai/minut
- tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg
- fara interventii chirurgicale in ultimele 6 luni
- femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala
- fara consum de grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii
- sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
Ce trebuie sa stii inainte de donare:
Cu drag,
- in dimineata respectiva se poate (si este chiar recomandat) sa consumi un mic dejun consistent, dar sarac in grasimi, legume, fructe, sa te hidratezi cu un ceai sau cafea si apa
- nu trebuie sa fumezi inainte si dupa recoltare cu minim o ora
- in noaptea anteriora trebuie sa te odihnesti.
Ce trebuie sa faci dupa donare:
- repaus in sala de asteptare 15-30 minute (este foarte important repausul post donare pentru a evita lipotimia pe scari, pe holuri si ranirea donatorului – am vazut de cateva ori niste matahale care se credeau probabil prea tari sa respecte asta si au lesinat inainte sa ajunga in strada)
- evitarea in urmatoarele 12 ore a efortului fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool, fumatul imediat
- ingerarea unui numar mare de lichide, regimul alimentar va fi bogat în proteine animale (oua, carne).
Pe langa scopul efectiv al donarii, ca salvezi o viata, mai ai si alte cateva beneficii:
- adeverinta pentru o zi libera – ziua respectiva (recomandat ar fi totusi sa te interesezi inainte la HR daca ti se plateste ziua respectiva in conditiile in care aduci aceasta adeverinta, desi donatorii de sange au dreptul la liber in ziua donarii, potrivit HG 1364/2006 pentru aprobarea drepturilor si obligatiilor donatorilor de sange)
- primesti 7 bonuri de masa
- adeverinta pentru obtinerea unei reduceri de 50% pentru transportul in comun pentru 30 de zile (fie ratb, fie metrorex, nu ambele – UPDATE: in 2017 primesti reducere la ambele, daca ai nevoie)
- analize gratuite: ALT (o transaminaza), markerii virali pentru hepatita B si C, HIV, sifilis, HTLV (oncovirus responsabil de leucemie, analiza ce la laboratoarele private costa peste 100 lei). Rezultatele se ofera personal si se elibereaza in 2-3 saptamani.
Este normal ca dupa donare sa te simti usor slabit, insa nu trebuie sa iti faci griji, cantitatea de sange donata se reface ca volum in cateva ore, celular in 2 saptamani. Eu am fost intotdeauna insotita, iar cand am ajuns acasa m-am pus direct in pat, pentru a ma reface rapid.
Intervalul intre doua donari este de cel putin 3 luni, iar frecventa donarilor de sange nu poate depasi 5 donari pe an pentru barbati si 4 donari pe an pentru femei.
Ti se pare mult sa „pierzi” din timpul tau cateva ore de 3-4 ori pe an? Nu se stie niciodata cand vei fi in situatia de a avea nevoie de sange, asa ca sfatul meu este sa mergi sa donezi! Viata are prioritate!
Ti se pare mult sa „pierzi” din timpul tau cateva ore de 3-4 ori pe an? Nu se stie niciodata cand vei fi in situatia de a avea nevoie de sange, asa ca sfatul meu este sa mergi sa donezi! Viata are prioritate!
Cu drag,
Alina
26 comentarii
As vrea sa-mi fac si eu timp sa merg. Chiar am auzit la stiri zilele astea ca e mare problema prin spitale. Si mama alerga din colt in colt pentru unchiu`meu acum un an sau doi. A gasit repede donatori, trebuie doar sa cauti si sa informezi omul despre ce e vorba. Dispusi sunt multi s-o faca. Mama are carnet de donator de mai bine de 10 ani :). Sunt mandra de ea.
Felicitari si tie pentru ca faci asta!
Ma bucur ca l-ai scris si publicat, e bine sa fie cat mai multa lume informata.
as putea spune ca esti norocoasa. eu anul asta am fost trimisa acasa de la centrul de donare din cauza greutatii desi aveam 54 kg si nevoia de 0+ era mare ( chiar daca i-am spus doamnei ca legea spune peste 50 ea mi-a tinut morala ca trebuie peste 60, adica la inaltimea mea sa fiu supraponderala). abia astept sa schimb orasul si sa donez si eu.
eu am avut probleme cand am plecat de casa in braila si am vrut sa donez aici. figuram si la pitesti (donez de la 18 ani) si degeaba le-am explicat eu ca nu mai donez acolo. n-au vrut sa ma inteleaga si pace. initial am vrut sa donez pentru ca stiam ca am grupa B3 cu rh negativ, cea mai rara si nenorocita grupa. la donare am aflat ca am de fapt 0+, ceea ce s foarte bine, pentru ca 0 poate da tuturor. si acum 6 ani, cand m-am apucat eu de donare, era criza de sange, si chiar am vrut sa ajut! luna asta schimb buletinul. devin oficial braileanca. asa ca donarea va fi prima pe lista!
Sper sa reusesc sa donez si eu cat mai repede! O astept pe sora mea sa vina, mergem amandoua! Stiu ca este si sanatos pentru organism sa donezi…."iri reimprospatezi sangele " !Bunica mea a donat de foarte multe ori! Acum are 83 de ani si nu mai are voie! Imi spunea ca se simtea foarte bine dupa ce dona, din punct de vedere a sanatatii ma refer! Pup!Felicitari pentru ca ne-ai deschis ochii!!!! :*
Sincer eu vreau de mult timp sa donez sange, dar niciodata nu mi-am facut curajul sa merg. Este posibil insa sa ma refuze, ca nu am stiut ca trebuie sa ai minim 50 kg, dar totusi cat de curand o sa ma duc. Chiar vreau sa ajut oamenii care au nevoie de sange, mai ales ca eu am grupa donatoare universala. O sa ne strangem cativa prieteni si hop, mergem la donat :). Foarte bine ca ai scris articolul, poate mai deschizi ochii altor oameni. Te pup!
http://mandmakeup.blogspot.ro/2014/08/my-first-giveaway.html
Și eu am început să mă gândesc recent să donez sânge, însă nu am apucat să mă informez. Nu știam că există restricție de vârstă și greutate. Se pare că momentan nu mă încadrez…Am 17 ani și 45 de kg. Poate peste câțiva ani, voi lua din nou în considerare această modalitate de a ajuta. 🙂
Eu tot am vrut sa merg sa donez, desi am AB pozitiv, nu-s de foarte mare ajutor pentru multa lume, insa am tot fost sub 50KG. Acu de la o vreme vad ca m-am stabilizat la 51-52 poate o sa incerc. Nu prea stiu de ce e conditia asta, ce se poate intampla daca ai prea putine kilograme? Sau daca esti asa la limita?
Draga mea, te felicit pentru postare, pentru idee, pentru initativa! Considerand-o de valoare, i-am dat share atat pe pagina de Fb a blogului, cat si pe cea personala!
Mi-ai dat de gandit, ar trebui sa-mi infrang teama (care nu are legatura cu acele, cu durerea ci cu faptul ca am la activ un numar de lipotimii)! Alex are de multi ani carnet de donator. A mers periodic intr-un timp, pana cand a intalnit o doctorita ce l-a tratat intr-un mod incalificabil si atat de tare l-a suparat situatia incat a spus ca doneaza oriunde insa nu in centrul de la Calarasi! 🙁
Te imbratisez, Alina!
Ilda
Lavender Thoughts
cantitatea de sange este direct proportionala cu greutatea asa ca, daca ai avea mai putine kg, la cantitatea pe care trebuie sa ti-o ia te-ai putea trezi pupand pardoseala sau chiar mai rau. din cate stiu asta e explicatia ;))
M-ai inspirat. Am donat si am scris la randul meu despre asta. Multumesc!
Sunt dintre cele care nu pot dona. Se pare ca nu absorb fierul decat intr-o anumita….intr-un anumit fel si nu sunt eligibila.
Fede, intotdeauna este lipsa de sange, acum probabil mai mult ca oricand, vara scade numarul donatorilor. Daca te incadrezi in conditii, de ce nu? Merci mult, astept sa-mi spui ca ai donat 😀
Si eu, Camelia! Iar feedback-ul n-a intarziat sa apara!
Karina, nu stiu ce sa iti spun. Spuneam si in articol, birocratia este la ea acasa! Adica ma trimiti acasa doar pentru ca nu am domiciliul in Bucuresti? Ar trebui sa faca in asa fel incat sa poata dona toata lumea care este apta pentru asa ceva si vine de voie buna 🙂
Cum spuneam, Gabriela, se lovesc de niste banalitati incredibile! Ma rog, probabil au niste reglementari pe care trebuie sa le respecte, dar parca este prea de tot! Felicitari ca faci asta si constientizezi cat de grava este problema!
Da, asa se spune, ca este sanatos pentru organism sa donezi. Ba chiar, in unele boli, chiar asta se recomanda, sa doneze sange, pentru reimprospatarea lui! Cu drag, sper sa ajungi sa donezi!
Multumesc, tocmai asta este motivul pentru care l-am scris! In principiu, da, trebuie sa le respecti conditiile! Eu am sarit un pic sistemul, dar am si avut noroc! Daca nu poti tu, macar cei din grupul de prieteni sa incerce 🙂
Bine ai venit, M(ari)!
Larisa, clar nu te incadrezi! Poate anul viitor, cine stie? Desi kg nu se pun asa, peste noapte, Insa e laudabila initiativa, mai ales la varsta ta. Felicitari!
Silvia, de obicei la grupele rare cererea este si mai mare! Nu stiu exact sa-ti raspund, insa la om sangele reprezinta 8% din greutatea corpului si probabil se gandesc ca este prea slabit organismul dupa recolare. De altfel, daca nu se recoleaza cantitatea necesara unei pungi, recoltarea respectiva este inutila si punga este trecuta la rebuturi.
Ilda, si ai fost la doctor? Care este cauza lor? Nu stiu daca este recomandat sa faci pasul, in cazul de fata!
Din pacate, majoritatea doctorilor nu stiu sa se poarte conform meseriei pe care o au … Prefer sa nu zic mai mult, intram in alte discutii (nu tocmai placute). Pups!
Eu iti multumesc, Luciana! Sper sa inspiri si tu cat mai multe persoane! Cu drag!
Hapi, cand exista o conditie medicala la mijloc, e de la sine inteles! Nici nu te-ar accepta ei 🙂 Surprinzator este ca, desi am lipsa de fier, nu am avut probleme aici 🙂
Well, eu trebuie sa combin ferogradumetu cu ceva ca sa se absoarba
Pai na, la tine pare mai grav decat la mine. Cum spuneam, problemele medicale nu se pun 🙂
Felicitari, intr-un timp si eu donam cam de doua ori pe an dar nu s-a mai putut din cauza problemelor de sanatate.