ACTA? NU!

de către Alina Anghel
Desi ACTA isi propune sa lupte impotriva contrabandei cu produse contrafacute si a pirateriei digitale, tratatul lasa loc unor abuzuri ale autoritatilor.

Principala critică adusă la adresa ACTA este faptul că a fost negociat în spatele uşilor închise. Nu se ştie la ora actuală cine a redactat textul, iar cei care au avut posibilitatea să-l vadă la început au fost obligaţi să semneze acorduri de confidenţialitate. ACTA include o serie de sancţiuni penale pentru care nu au fost consultaţi reprezentanţi ai societăţii civile sau parlamentari europeni. Nici măcar World Trade Organisation sau World Intellectual Property Organisation nu au fost consultate.
O altă problemă importantă pentru cei care critică ACTA este faptul căpirateria şi contrafacerea sunt considerate unul şi acelaşi lucru. Comentatorii spun că sunt puşi pe picior de egalitate producătorii de mărfuri contrafăcute din China cu utilizatori care partajează gratuit fişiere în reţea.
Articolul 23 al ACTA prevede aplicarea procedurilor şi sancţiunilor penale pentru cazuri de contrafacere şi piraterie. Este foarte posibil ca ţările semnatare să aibă deja legi care să pedepsească aceste acte, însă dacă nu au şi nu promulgă astfel de legi, ele încalcă acordul semnat. Cum spuneam mai sus, nu sunt vizaţi doar cei care ar încălca drepturile de proprietate intelectuală, ci şi cei care „îi ajută”. În aceste condiţii, provider-ii de Internet şi cei care oferă servicii de hosting pot intra sub incidenţa legii pentru că au favorizat accesul la un site care este acuzat că încalcă drepturile de autor. (sursa)

Daca ne dorim ca libertatea de exprimare sa ramana, trebuie sa semnam petitiile: aici si aici. Eu am semnat, tu?

S-ar putea să-ți mai placă

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult