Contesa Sangeroasa – Rebecca Johns

de către Alina Anghel

Romanul, tradus in romana Erzsbet Bathory, contesa sangeroasa, a fost publicat in octombrie 2010 si prezinta istoria romantata a contesei Bathory, personaj marcant in istoria Ungariei secolului al XVII-lea.

Ca si celelalte romane in care este prezentata viata celebrei contese, cartea de fata incearca sa traseze reperele existentiale, de la nasterea la Nyirbator, copilaria petrecuta la castelul de la Ecsed si moartea prematura de la celebrul castel Csejhte, primit ca dar de nunta de la sotul ei, Ferenc Nadasdy.

Cartea se axeaza pe anii de maturitate ai contesei, de lupta continuua a acesteia pentru a putea mentine linistea in vastele proprietati detinute, fara a avea spijinul sotului, angrenat  in nenumarate campanii anti-otomane, fapt care avea sa ii aduca sfarsitul prematur.

Contesa Bathory, o femeie nobila, frumoasa si cultivata, face fata cu brio tuturor provocarilor, aplicand corectii fizice extreme servitoarelor care nu isi indeplinesc sarciniile. Isi conduce proprietatile cu abilitate, pana intr-o zi, cand una dintre servitoarele de incredere o biciuieste pe o servitoare neascultatoare pana la moarte. Evenimentul se intampla in casa din Viena, unde contesa a ales sa isi petreaca iarna dupa moartea sotului sau, in speranta ca isi va recapata banii oferiti regelui cu ani in urma, pentru finantarea campaniilor anti-otomane.

Dupa ce este dezamagita de Thurzo, pe care si-l dorea ca sot, dar care alege o fata mai tanara si cu mai putina avere, destinul contesei cunoaste o panta descendenta. Incepe sa isi descarce furia pe servitoare si, in cele din urma, este acuzata pentru uciderea a peste 650 de tinere fete. Este izolata in turnul castelului din Csejthe, unde dupa 3 ani in care spera zi de zi ca va fi salvata, moare prematur, la doar 54 ani.

Romanul de fata mi s-a parut mult mai realist fata de celelalte versiuni citite pana acum, unde contesa era considerata vrajitoare, vampir etc. De altfel, nimeni nu stie cu siguranta daca toate actele de cruzime descrise sunt adevarate, exagerate sau inscenate, in scopul inlaturarii dintr-o lume dominata de barbati a unei femei deosebit de culta, frumoasa si inteligenta, care a jucat un rol politic marcant in istoria Ungariei.

* Roman oferit spre recenzie de Libris, librarie online foarte vasta.

S-ar putea să-ți mai placă

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult