Cum să obții codul EORI gratis – ghid rapid

de către Alina Anghel
Dacă nu ai auzit încă de codul / numărul EORI, înseamnă că nu prea faci cumpărături online (în special din afara Uniunii Europene). Dacă ai auzit, cred că știi, de asemenea, că începând cu 1 iulie 2021, Uniunea Europeană a implementat noi reguli de comerț online, astfel că toate bunurile importate în UE vor fi supuse plătirii de TVA, excepție făcând bunurile fără caracter comercial expediate de la o persoană fizică către altă persoană fizică, având o valoare de până la 45 EUR. Dacă ai cumpărat online din afara Uniunii Europene, vei plăti TVA pentru toate bunurile comerciale care sunt livrate în România, inclusiv pentru cele cu valoare mai mică de 10 euro. Ei bine, acum intră în scenă EORI, necesar pentru efectuarea formalităților vamale la import, fiind utilizat pentru toate formalitățile vamale de pe teritoriul UE atunci când este solicitat.

Ce este codul EORI?

Codul EORI reprezintă Numărul de Înregistrare și Identificare a Operatorilor Economici, unic în Uniunea Europeană, pe care autoritățile vamale îl atribuie operatorilor economici, sau altor persoane interesate, inclusiv persoanelor fizice, în vederea utilizării la toate operațiunile vamale derulate de aceștia pe teritoriul UE.

Care este scopul introducerii codului EORI?

Atribuirea unui număr EORI fiecărui operator economic care efectuează operațiuni de import-export are ca scop identificarea operatorilor economici în relația acestora cu autoritățile vamale din toate țările UE și facilitarea schimbului de informații între autoritățile vamale și alte instituții. Adică, mai pe scurt, în baza lui va exista un istoric de cumpărături, mai ales în cazul persoanelor fizice, care nu erau obligate să aibă acest cod până acum.

Codul EORI pentru persoane juridice

Fiecare companie care desfășoară activități de import-export trebuie să comunice codul EORI autorităților vamale pentru a putea achita taxele cuvenite. În lipsa acestuia, bunurile achizitionate vor rămâne blocate în vamă până la dovada deținerii unui număr EORI și plata taxelor vamale.

Codul EORI pentru persoane fizice

Deși nu este obligatoriu pentru comenzi cu valori mici sau medii venite din afara UE, în cazul în care cumperi relativ des codul EORI te va ajuta foarte mult și te va scuti de costuri inutile. De exemplu, iHerb, site-ul pe care îl iubeam și de pe care comandam des acum 5-6 ani, și-a schimbat politica de livrare și, în cazul în care plasezi o comandă mai consistentă livrarea acesteia se face prin DHL sau UPS. Cum iHerb livrează din US, pe lângă taxa de transport mai plătești și taxe vamale, ce pot fi achitate în două moduri: fie prin intermediul firmei de curierat care îți transportă comanda (în acest caz nu ai nevoie de un cod EORI, dar comisionul lor este undeva la 100 lei per comandă), fie direct în contul de Trezorerie al Biroului Vamal, pentru această opțiune fiind necesar un cod EORI. Pentru a scăpa de plata acestui comision, tot ce trebuie să faci este să obții un număr EORI și vei putea achita taxele vamale direct din contul tău bancar.

Cum obții codul EORI?

Cererea de eliberare a unui cod EORI se depune la Direcția Regională Vamală de care aparține firma sau persoana fizică. În zilele noastre, poți completa formularul de obținere a acestuia direct pe site-ul autorității vamale române, 100% digital, cum am făcut și eu. Dacă formularul pare un pic dificil de completat nu te îngrijora, găsești mai jos un tutorial complet pentru a obține codul EORI pentru persoane fizice gratuit și rapid. După completarea formularului trebuie să salvezi cererea generată în calculatorul tău și să o trimiți semnată, alături de copia actului de identitate pe emailul direcției regionale vamale de care aparții. Pentru București adresa de email este regionalabucuresti@customs.ro. Dacă pe parcursul completării te poticnești în vreun pas, există o adresa de email de suport (eori_aeo_helpdesk@customs.ro), iar personalul este extrem de operativ, mi-au răspuns de două ori în mai puțin de 1 oră de la trimiterea emailului.

Ce trebuie să știi înainte de a te apuca să completezi formularul

În momentul în care ai început completarea, nu da back sau nu întrerupe procesul, în ideea că te vei ocupa mai târziu. Nu vei putea face asta, pentru că în momentul în care treci de prima pagină CNP-ul tău este înregistrat în sistem și vei primi eroare. Normal că am trecut prin asta, altfel nu știam. Am trimis frumos email și mi-au comunicat un număr de referință cu care am putut accesa cererea și finaliza completarea acesteia.
După ce completezi toți pașii, salvează documentul în laptop apăsând butonul Listare cerere. Eu nu-mi mai aduc aminte dacă am făcut asta și normal că nu am găsit cererea salvată în laptop. Ce am făcut? Ai ghicit, am trimis email și mi-au dat un număr de referință și unul de înregistrare, în baza cărora am putut accesa cererea.

Cum completezi efectiv formularul în vederea obținerii codului EORI pentru persoane fizice

Accesează site-ul ANAF aici și începe să completezi toate câmpurile. Alege unitatea vamală de care aparții, bifează CNP și mai jos introdu manual CNP-ul, în câmpul Cod identificare. Alege Creare cerere, bifează că ești de acord în câmpul Acordul pentru prelucrarea datelor personale și apasă pe Execută. Ți se va mai cere o confirmare suplimentară, la care trebuie să bifezi Da, desigur.
 
Următorul pas este de a completa datele personale în tab-ul Solicitant. La rubrica Solicit număr EORI pe perioada poți pune la data de început chiar ziua în care completezi cererea, data de sfârșit maximă ce poate fi completată este de 10 ani. Folosește butonul Următorul pentru a trece mai departe.
 
Urmează Adresa, pe care trebuie să o completezi ca în cartea de identitate.
 
În fereastră următoare, Persoane de contact, apasă butonul Adaugă și completează toate câmpurile cu datele tale personale de contact. La finalul coloanei, după adresa de email, va apărea o bifă mică (√), apăsand-o vei salva datele introduse.
 
 
Următoarea etapă, Identificator TVA, o sari, nu ai ce să declari, așadar apasă pe Următorul și mergi mai departe.
 
 
Informații juridice – cum nu prea ai ce să declari, introdu data nașterii în formular și alege Persoană fizică în ambele câmpuri.
 
 
Țări terțe rămâne necompletat, pentru că nu ai ce să declari, iar pasul următor este să treci la Publicare date, unde trebuie să alegi dacă ești de acord sau nu cu publicarea datelor cu caracter personal.
 
Bifarea opțiunii DA constituie acordul că numărul EORI, ce va fi atribuit de Direcția Generală a Vămilor, precum și datele cu caracter personal înscrise în casetele 1 și 2, prelucrate în scopul obținerii numărului EORI, să fie transmise comisiei Europene de autoritatea vamală, în scopul publicării acestora pe internet. Bifarea opțiunii NU nu influențează atribuirea numărului EORI. Eu am ales NU.
 
În pagina Documente apasă butonul Adaugă și introdu informațiile de pe cartea de identitate și salvează-le apăsând bifa de la final.
 


Ultima pagină, și cea mai importantă, este Reprezentant. Alegi Persoană fizică la funcție, îți treci numele și data completării și apoi apeși fiecare pe buton de mai jos, de la stânga la dreapta, în ordinea lor: Salvează, Înregistrare, Listare cerere și Închidere.
 
 
Și gata! De fapt, nu e chiar gata. Cum spuneam mai sus, cererea pe care o descarci în acest pas o trimiți semnată, alături de fotografia cărții de identitate, la adresa direcției regionale vamale de care aparții. După ce vor verifica și valida informațiile, vei primi din partea lor mult așteptatul cod EORI.

A fost greu? Nu, îți trebuie doar puțină atenție și atât!

Love,
Alina

S-ar putea să-ți mai placă

1 comentariu

Valeria Chertes 20 octombrie 2021 - 6:11 PM

Multumim pentru informatii.

Răspunde

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult