Afară este octombrie? Și ce, vara este încă aici!

de către Alina Anghel
Grădina Japoneză din cadrul Grădinii Botanice din Cluj este unul dintre cele mai frumoase și mistice sectoare ale acesteia. Ai zice că sunt niște elemente japoneze puse din loc în loc, dar nu este deloc așa. Întreagă zonă este perfect gândită și concepută conform standardelor. Am fost întotdeauna fascinată de cultura altor țări, iar Japonia este una dintre ele.
 

Conceptul Grădinii Japoneze

Grădina Japoneză fost concepută de Alexandru Borza în stilul tradițional semiformal gyō nō niwa (perspectivă ce a fost aplicată în Japonia în crearea grădinilor publice încă din perioada Edo, începând cu anii 1600).
 
 
Punctul central al grădinii japoneze este ceainăria, construită pe un mic lac și încadrată de frumoasa glicină. Elementele arhitecturale sunt specifice: două mici cascade, o punte de piatră care conduce pe o insulă, un pod curbat tradițional japonez, lanterne de piatră, pietre de pășit – care alcătuiesc cărări ce te conduc prin toată grădina, o fântână de piatră și un adăpost specific din lemn, precum și o poartă sacră torii. În tradiția japoneză, o poartă torii se găsește la intrarea sau în interiorul unui altar shinto, unde marchează în mod simbolic trecerea de la modern la sacru.
 

Nu doar arhitectura este specifică

În cadrul arhitectural dedicat a fost creată o întreagă floră specifică zonei. Printre arbori și arbuști se găsesc Cercis chinensis, cu frumoasele flori ce apar înaintea frunzelor, arborele pagodelor – Ginkgo biloba, aflat la intrarea în pavilionul japonez, diverse specii de Magnolia.
 
 
Tot în acest spațiu sacru se găsesc specii ornamentale originare din Asia: ploaia de aur (Forsythia), gutui japonez, Kerria japonica, diverse specii asiatice de liliac. Grădina Japoneză este înfrumusețată de hortensii, bujori, stânjenei, crizanteme. Este o adevărată plăcere să le privești și să te plimbi printre ele.
 

Ce am purtat în vizită la Grădina Japoneză

Tare mult mi-aș fi dorit să am un kimono și să mă simt că în Japonia anilor 1600. Din păcate, nu m-am gândit la asta decât în momentul în care eram deja acolo și m-am mulțumit cu rochia mea plină de culoare și savoare, ca o limonadă perfectă într-o zi călduroasă de vară (ceea ce era, dacă pun la socoteală că aceste fotografii sunt realizate în august). Este o rochie comodă din jerse de bumbac, pe care o porți purta la o plimbare fără nicio grijă, pe care am găsit-o la Bonprix.
 
 
Încălțămintea a fost lejeră, o pereche de balerini lucrați manual de Yrene Concept, din piele manuală, imprimați cu ilustrațiile create de Crisia. Fiecare model pe care îl găsești la Yrene Concept te scoate din zona de confort, iar eu, una, aș vrea din toate!
 
 
Nu rata Grădina Japoneză, în special, și Grădina Botanică din Cluj, în general. Este o oază de liniște și te încarcă cu energie pozitivă, oricât de puțin ai sta acolo. Însă eu recomand să îți aloci câteva ore bune pentru a o vizita.
 
 
Love,
Alina
 
Credit foto: Eduard Canura

S-ar putea să-ți mai placă

2 comentarii

Irina Anghelina 06 octombrie 2021 - 5:30 PM

Rochia ta este minunată. O ADOR???

Răspunde
Valeria Chertes 06 octombrie 2021 - 5:30 PM

Este absolut minunat.

Răspunde

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult