107
Sumar articol
Tu știi ce am făcut miercuri? Am fost în vizită la fabrica GreenWEE Buzău, la invitația ECOTIC. Nu știe multă lume, însă am terminat Facultatea de Geografie, secția de Mediu și m-am încăpățânat să fac și un master în domeniu (Evaluarea Integrată a Stării Mediului, prima promoție, 2008). Una dintre materiile mele preferate a fost Gestionarea Deșeurilor, iar vizita la GreenWEE a fost pe sufletul meu. Am văzut live cum sunt reciclate deșeurile, dar am aflat și multe informații interesante.
De ce este importantă reciclarea deșeurilor
Deșeurile pot fi o resursă dacă sunt colectate și reciclate corespunzător. DEEE-urile (deșeurile de echipamente electrice și electronice) sunt alcătuite din materiale care se degradează în mii de ani, conținând inclusiv substanțe toxice, iar gestionarea lor greșită generează riscuri pentru sănătate și mediul înconjurător. GreenWEEE asigură servicii de reciclare moderne și sigure pentru toate echipamentele electrice sau electronice, baterii, cabluri sau componente din industria auto. Procesul nu este unul simplu: echipamentele electrice și electronice conțin substanțe periculoase, dar și fier, aluminiu, cupru. Atunci când sunt reciclate corespunzător, materialele valoroase sunt folosite ca materie primă secundară, iar agenții poluanți sunt eliminați în mod controlat.
Ce este GreenWEEE și ce face
GreenWEEE este lider de piață în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), prezentă la Buzău din anul 2009 și în Câmpia Turzii din anul 2017, având în plan deschiderea unei noi fabrici la Buzău, ce va fi operațională în trimestrul patru 2022. La finalizarea proiectului, GreenWEEE va avea peste 325 de angajați în România, iar capacitatea totală de reciclare va crește cu 30%, însumând și operațiunile celorlalte două fabrici existente.
GreenWEEE obține din DEEE-urile colectate (echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii etc.) fracții de înaltă puritate, asimilate în economie ca materii prime secundare, atât de necesare în contextul economic actual.
Compania este singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licența de operare WEEELABEX, pe cinci fluxuri de tratare. Standardul WEEELABEX este o recunoaștere a performanței în ceea ce privește colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.
Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice
De fapt, vizita mea la GreenWEEE a fost corelată cu lansarea rezultatelor primului studiu desfășurat la nivel național de către ECOTIC, cea mai mare organizație din România de transfer a responsabilităților producătorilor de echipamente electrice, pe tema Obiceiurile populației României cu privire la echipamentele electrice de mici dimensiuni.
Care crezi că sunt rezultatele studiului desfășurat de ECOTIC?
Le poți citi pe îndelete aici, însă vreau să scriu și eu câteva idei. Studiul evidențiază care sunt echipamentele electrice mici din casele românilor, când au fost achiziționate și în ce manieră (noi sau la mâna a doua), precum și câte dintre acestea sunt funcționale sau nefuncționale și care este intenția consumatorului în ceea ce privește debarasarea ulterioară.
De asemenea, a fost analizat și comportamentul populației referitor la debarasarea de deșeurile electrice rezultate. 10,5% din echipamentele de mici dimensiuni analizate în studiu și aflate în casele românilor sunt păstrate chiar dacă sunt nefolosite sau stricate.
La nivel european, acest procent prezintă o situație mai bună în România față de alte țări europene precum Italia (29%), Olanda (17%), Marea Britanie (14%) și Slovenia (12%). În cifre exacte cele 10,5% sunt cuantificate în 17 000 de tone. O treime din acestea sunt nefuncționale și chiar și în acest context doar 8% din români au gânduri viitoare de debarasare, iar 42% declară că le vor păstra în continuare.
De ce păstrează românii echipamentele electrice uzate de mici dimensiuni?
42% din aceștia își doresc să aibă echipamente de rezervă sau le atribuie o valoarea sentimentală (media europeană este de 68%). În același timp, 32% nu știu ce trebuie să facă cu ele sau unde ar trebui duse. Camerele foto digitale sunt echipamentele de mici dimensiuni pe care 5% din populație le păstrează fără a le utiliza chiar dacă sunt funcționale. În același timp camera foto digitală se regăsește în doar 24% din locuințe.
La întrebarea dacă dețin telefoane mobile, în casă, pe care nu le mai utilizează răspunsul a fost afirmativ în 54% din cazuri. Telefonul mobil se regăsește în toate locuințele din România, iar în 27% dintre ele sunt peste 5 astfel de aparate, atât funcționale cât și nefuncționale. La nivel global sunt 16 miliarde de telefoane mobile din care 5,3 miliarde vor deveni deșeuri în 2022. Doar o mică parte dintre acestea vor fi colectate și reciclate în mod corespunzător.
Care sunt obiceiurile de debarasare ale populației?
O treime din populația României participă activ la conceptul de economie circulară prin alegerea de a da către rude sau a vinde echipamentele funcționale pe care nu le mai utilizează. Această deprindere este destul de populară în România, față de celelalte țări unde acest obicei are o pondere mult mai mică.
În ceea ce privește obiceiurile de debarasare a deșeurilor de echipamente electrice doar 8,4 % din gospodării s-au debarasat corect, iar cele 4550 de tone au fost date împreună cu gunoiul menajer, colectorilor informali de fier vechi sau pur și simplu abandonate pe spațiul public. Acest lucru este cauzat de un grad de conștientizare încă scăzut și mai ales de lipsa infrastructurii de colectare. Doar 29% din cetățeni ar ști despre un punct de colectare deșeuri electrice.
Care sunt soluțiile corecte de debarasare?
- Schimbul 1 la 1: atunci când achiziționezi un echipament nou poți preda echipamentul similar vechi.
- La punctele/centrele de colectare. Aici este harta cu punctele de colectare ECOTIC.
- Preluare de la domiciliu: ECOTIC poate asigura în anumite condiții preluarea echipamentelor voluminoase.
Tu ce faci cu echipamentele uzate, funcționale sau nu? Știi unde să le reciclezi pentru a avea grijă de mediul înconjurător?
Love,
Alina