Scrisul de mână a murit! Trăiască scrisul de mână – Atelier Caligrafia

de către Alina Anghel
Încă de mică am fost fascinată de scrisul de mână, îndeosebi de cel caligrafic. Chiar și în zilele noastre preferatul meu este Script (deși l-am înlocuit pe blog cu ceva ușor de citit), însă scrisul meu de mână nu-mi mai place. Se simte lipsa exercițiului și toate device-urile care ne înconjoară, pentru că este mult mai simplu și rapid să adaugi o notă pe telefon decât să te plimbi cu o agendă în care să-ți notezi ideile. Însă pe lista mea de to do / to shop / to exercise este un caiet de caligrafie, conceput de Roxana de la zero, care te pune să înveți litera cu litera. Dacă te întrebi cine este Roxana, ai puțină răbdare, vei afla totul imediat. Pe foarte scurt, este Artist Caligraf (o urmăresc de mulți ani, de la începuturile ei, aș zice, și am văzut evoluția minunată pe care a avut-o) și invitata cu numărul doi al proiectului #InterviuCuUnAntreprenorRomân.
 

Comunitatea mea sigur își dorește să te cunoască mai bine, așadar prezintă-te! Hai să aflăm mai multe despre tine, despre pasiunile tale, cum ai ajuns aici.

Bună! Aici Roxana – formator în artă caligrafică și antreprenor. Sunt un om simplu, cu planuri şi vise, puternic ancorat în realitate. Practic caligrafia modernă din anul 2017, când ambiţia-mi caracteristică m-a împins să învăţ singură arta de a scrie cu toc şi peniţă, în România domeniul fiind la momentul acela unul greu accesibil. Ulterior, am avut şansa să particip la cursuri de caligrafie susţinute de maeştri în această artă. Acum, visul meu este să îi ajut pe ceilalți să experimenteze aceeași bucurie prin predarea, inspirația și împărtășirea a tot ceea ce știu în acest domeniu. Cu o experiență de 4 ani în caligrafie, scopul meu este să ajut adulții și copiii curioși să se (de)conecteze în era digitală cu ajutorul scrisului de mână. Caligrafia este una dintre pasiunile mele și sunt recunoscătoare că am putut să o transform într-un job full-time. Fotografia și design-ul interior sunt, de asemenea, două dintre pasiunile mele.

Cum ți-a venit ideea acestui business/proiect/concept și ce te-a determinat să îl creezi?

Am început inițial cu un business în care vindeam cadouri caligrafiate sub diferite forme (scrisori, invitații pentru evenimente, mesaje înrămate – toate scrise de mână) și ușor, ușor, mi-am îndreptat atenția către zona de formator. Am făcut chiar și un curs de Therapeutic Art Coach. Acum țin cursuri de caligrafie modernă, scriere cursivă (îmbunătățirea scrisului de mână), brush lettering și mă ocup în același timp de realizarea de cadouri personalizate, caligrafiate manual.
 

Ce reprezintă pentru tine acest business?

Acest business e parte din mine. Îmi place să spun că este primul meu copil. L-am crescut de la 0. Fără niciun fel de experiență sau expertiză. Am crescut împreună cu el. Aveam 23 de ani când mă plimbam cu dosarele cu acte pe la notar. Mi-am înființat firma imediat după examenul de admitere la master. Și dacă tot a venit vorba despre asta, la bază sunt inginer în industria alimentară. Am terminat studiile la Facultatea de Medicină Veterinară – Specializarea Controlul și expertiza produselor alimentare, unde am urmat și masterul. Nu am cochetat niciodată cu domeniul și nu cred că se va întâmpla vreodată.

Câtă muncă este în spate? Ai o echipă care te ajută sau îți organizezi taskurile în așa fel încât să le faci pe toate?

Oh! Întrebarea mea preferată. Sau nu … Eu sunt omul din spatele a tot ceea ce se vede în online și offline. Eu sunt cea care face contentul pe social media, eu fac grafica (atunci când este nevoie), eu pozez, eu răspund la telefon/mailuri, eu preiau comenzile, eu le scriu, eu le ambalez, fac și puțină contabilitate, aprovizionare, plăți. De toate … În schimb, colaborez cu experți din multe domenii: fotografi, programator, contabil, graphic designer când am nevoie de chestii sofisticate etc. Este o muncă foarte grea. Uneori mă întreb și eu oare cât mai pot, dar se pare că mereu mai pot încă puțin. A, încă ceva, pana la 31 august am avut și un job full time pe comunicare și relații publice. Am avut puterea (după mult timp) să fac acest pas pentru a mă dedica pasiunii mele.
 

Ce îți aduce cea mai mare satisfacție?

Cea mai mare satisfacție o am atunci când văd rezultatele cursanților mei. Este o binecuvântare să poți schimba în bine viețile oamenilor. Chiar dacă mulți nu conștientizează importanța pe care o are scrisul de mână, în realitate acesta este o surprinzătoare formă de terapie. Se întâmplă ca oamenii să vină încordați și tensionați la cursuri și, ca prin minune, se liniștesc în prima jumătate de oră. Este minunat ca asta să se întâmple sub ochii mei.

Care sunt next steps și ce-ți dorești de la acest business în viitor?

Am început vara aceasta cursurile de scriere cursivă pentru copii și îmi doresc să pot ajuta cât mai mulți în perioada următoare. Am fost surprinsă să descopăr că sunt atrași și că își doresc să aducă îmbunătățiri asupra scrisului, într-o perioadă în care tehnologia ne-a acaparat pe toți. Mă emoționează foarte tare feedback-ul venit din partea cursanților mei sau din partea părinților micilor învățăcei. De curând am fost contactată pentru o colaborare cu o școală privată unde voi avea un after de caligrafie din octombrie.
 

De unde îți vine inspirația și ce te menține concentrată? Care este povestea din spatele produselor lansate?

Am fost mereu o fire creativă. În general, ideile îmi vin spontan din interacțiunea cu fiecare client în parte. Fiind produse personalizate, povestea este a clientului, iar eu vin cu cireașa de pe tort.

Cum a fost anul 2020 și ce s-a schimbat în 2021?

Poate nu o să-ți vină să crezi, dar anul 2020 a fost un an în care cred că am atins punctul cel mai înalt din perspectiva Roxanei Beșcucă – antreprenorul. La începutul anului 2020 am început cursurile de caligrafie modernă, pe care le țineam fizic în cafenele cozy din București, dar minunea a durat până la începutul lunii martie pentru că … pandeeemie. La sfârșitul lunii martie m-am mutat la părinții mei, în Olt, și iată-mă la țară cu penițele și cerneala după mine, cu o conexiune la internet nu foarte bună. M-am mobilizat rapid și în mai puțin de o săptămână aveam ciorna pentru suportul de curs de caligrafie modernă pentru începători, care s-a vândut în sute de exemplare. În următoarea săptămână dădeam bunul de tipar și în doar câteva zile răsfoiam paginile primulului caiet de caligrafie modernă, sub acea formă, din România. Îmi amintesc perfect cum așezasem 2 scaune unul peste celălalt și cum am făcut toate fotografiile pentru caiet singură, folosindu-mă de temporizator. 2020 a fost un an greu, în care am suferit cu toții, dar din punct de vedere al business-ului, la mine a fost unul cu satisfacții.
 

Ce obiective ai pentru acest an (sau următorul)?

Îmi doresc să duc scrisul de mână mai departe, sub orice formă. Din septembrie voi începe cursurile de îmbunătățire a scrisului de mână cu școlari cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani, plus cele cu adulți, iar agenda este aproape plină. Adulții aleg în general cursurile de caligrafie modernă și o fac fie pentru relaxare, fie pentru a integra caligrafia în business-urile lor.

Care este parfumul tău preferat?

Îmi plac parfumurile tari în general. De câțiva ani cumpăr frecvent Jo Malone Myrrh & Tonka (sunt și caligraf în proiectele Jo Malone), Tobacco Vanille de la Tom Ford și câteva Killian.
 
***
Când spui ”Roxana Beșcucă – formator în artă caligrafică și antreprenor” te gândești probabil la o tipă sobră, îmbrăcată la 4 ace. În realitate port sneakersi și sunt o zăpăcită. Sunt o fire foarte empatică și altruistă. Mă dedic întru-totul proiectelor în care mă implic și în viața personală mă pun adesea pe loc secund.
 
 
Deși pare că viața mea este roz, în realitate nu este chiar așa. Nu mă plâng, știu că se poate și mai rău, dar și eu, la fel ca oamenii din comunitățile noastre, sunt un om care trece prin probleme și prin situații de criză. Nu sunt mereu cu zâmbetul pe buze, dar încerc de fiecare dată să inspir oamenii din jur și să transmit energie pozitivă. Poate în social media vorbesc despre fluturași colorați azi, dar în realitate să am de traversat o prăpastie. De obicei, atunci când nu sunt bine, sunt absentă în social media, sau vorbesc deschis despre lucrurile care mă macină. Am învățat să fiu vulnerabilă.
 
De asemenea, sunt o perfecționistă. Uneori mă ajută asta, dar alteori îmi aduce mari dificultăți, în special în interacțiunea cu alți oameni.
 
Cam atât despre mine. Ziceam la început că sunt un om simplu, acum când recitesc, am impresia că sunt chiar complicată. Sper ca povestea mea să îi inspire pe cititori și cum fiecare poveste are un tâlc, în cazul meu cred că este vorba de ambiție, perseverență și despre puterea de a face tot ce stă în puterea ta pentru a-ți îndeplini visele. Îndemnul meu preferat este ”Îndrăznește să visezi!” și acesta este sfatul meu pentru cei care vor descoperi povestea mea.

Îți mulțumesc pentru acest interviu!

***

Îți mulțumesc și eu, Roxana, pentru că ai acceptat invitația mea și ți-ai pus sufletul pe tavă. Îți doresc să ai parte de proiecte faine și să fii înconjurată de oameni frumoși, ca tine! 
 
Pentru cadouri cu adevărat fabuloase (pentru tine sau pentru cei apropiati), îți recomand site-ul Roxanei, unde vei găsi ceva unic și special. O poți urmări si pe Facebook sau pe Instagram, pentru a avea acces la noutăți în timp real.
 

Love,
Alina

Disclaimer: toate fotografiile din acest articol sunt furnizate de Roxana.

S-ar putea să-ți mai placă

2 comentarii

Irina Anghelina 06 octombrie 2021 - 5:30 PM

Wow!Felicitări ție pentru interviu dar și Roxanei pentru ceea ce face. Mi se pare ca e o adevărată artă

Răspunde
Valeria Chertes 06 octombrie 2021 - 5:30 PM

Felicitari pentru interviu.

Răspunde

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult