51
Sumar articol
Găzduirea web și numele de domenii sunt două servicii complet diferite. Te poți gândi la un nume de domeniu ca la o adresa stradală care îi ajută pe utilizatori să găsească și să acceseze locația website-ului tău.
Pe lângă adresa sa digitală, website-ul tău va avea fișiere care vor ocupa spațiu și vor trebui stocate. Găzduirea web este spațiul virtual pe un computer (server) în care sunt stocate toate fișierele site-ului tău web, inclusiv HTML, documente și media.

Nume de domenii: Întrebări frecvente
1. Ce este un nume de domeniu?
După cum am menționat anterior, un nume de domeniu web este numele online care va identifica afacerea ta sau ceea ce utilizatorii vor tasta în bara de adrese a browserului atunci când intenționează să-ți acceseze site-ul web – de exemplu wordpress.org, gmail.com sau facebook.com.
Un site web nu poate funcționa dacă nu ai înregistrat deja un nume de domeniu. Dacă te întrebi cum ar trebui sa faci acest lucru, află că este foarte simplu: achiziționezi unul de la un registrar de domenii web.
După ce ai achiziționat un anumit domeniu, acesta va deveni proprietatea ta, fiind în același timp unic. Acest șir unic de caractere va oferi site-ului tău web o identitate distinctă.
2. Cât costă cumpărarea și reînnoirea unui nume de domeniu?
Costul unui nume de domeniu depinde de mai mulți factori, cum ar fi registrarul de domenii web pe care îl alegi și dacă dorești să utilizezi un nume de domeniu nou sau să cumperi unul deja deținut de o terță parte.
Domeniile mai vechi, în special cele care au un nume dintr-un singur cuvânt și extensia .COM, sunt scumpe, iar procesul de obținere a acestora este complicat. Însă, dacă intenționezi să obții un nume de domeniu nou, acesta va costa cel mai probabil în jur de 10-15 euro anual sau chiar mai puțin.
Reînnoirea numelui de domeniu depinde de registrarul de domenii, de TLD-ul (domeniu de nivel superior) pe care le alegi și de perioada de reînnoire.
3. Care sunt principalele TLD-uri pentru domenii?
Domeniul de nivel superior (TLD) este ultimul segment al unui nume de domeniu sau partea scurtă care urmează punctului.
ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) este corporația responsabilă de gestionarea numelor de domenii și a adreselor IP pe Internet. ICANN clasifică TLD-urile după cum urmează:
- Generic Top-Level Domains (gTLD) (Domenii generice de nivel superior)
- Country-code Top-Level Domains (ccTLD) (Domenii naționale de nivel superior)
- Sponsored Top-Level Domains (sTLD) (Domenii de nivel superior sponsorizate)
- Infrastructure Top-Level Domains (iTLD)
Cele mai populare TLD-uri sunt de obicei domenii generice. Unele dintre cele mai populare TLD-uri sunt:
- .com -> Comercial
- .org -> Comercial
- .net -> Comercial
- .gov -> Agentii guvernamentale SUA
- .mil -> Militar
- .edu -> Instituții de învățământ
4. Ce trebuie să ai în vedere când alegi registrarul de domenii?
Prețul
Fiecare registrar de domenii oferă taxe și prețuri de reînnoire diferite. Unele dintre ele au și taxe ascunse deci asigură-te că verifici condițiile de furnizare a serviciilor.
Transferul numelui de domeniu
Registrarii de domenii permit de obicei clienților să își transfere numele de domeniu cu ușurință, fără a plăti o taxă suplimentară. Verifică întotdeauna politica de transfer a domeniului înainte de a alege registrarul de domenii.
Politica de expirare a domeniului
Numele de domenii au o dată de expirare. Dacă nu îți reînnoiești numele de domeniu la timp, acesta va expira, ceea ce înseamnă că oricine îl poate înregistra ca al său.
Serviciile suplimentare
Verifică întotdeauna ce alte servicii oferă registrarul de nume de domenii. Este posibil să nu ai nevoie de aceste servicii acum dar lucrurile s-ar putea schimbă pe măsură ce afacerea ta crește. Aceste servicii includ găzduirea email-urilor, website marketing, email marketing etc.
5. Poți cumpăra un nume de domeniu fără găzduire web?
Da, dar pentru a-l utiliza vei avea nevoie de un abonament de găzduire web. Utilizatorii vor ajunge pe website-ul tău numai dacă ai un serviciu de găzduire web care va permite să stochezi fișierele site-ului web. Pe scurt, ai nevoie atât de un nume de domeniu, cât și de un cont de găzduire pentru a configura un site web.
6. Poți folosi numele de domeniu cu orice gazdă web?
Da, poți. Este posibil să cumperi un nume de domeniu de la o companie și să utilizezi o alta companie pentru găzduirea web. Ai doua opțiuni: poți obține un nume de domeniu și găzduire web ca pachet 2-în-1 de la același furnizor sau poți cumpără cele două servicii separat.
Pentru mulți utilizatori, înregistrarea unui nume de domeniu și achiziționarea unui pachet de găzduire web de la același furnizor este cea mai simpla soluție. Alții, însă, consideră că păstrarea numelui de domeniu și găzduirea web separată este mai benefică. Dacă nu ești mulțumit de serviciul tău de găzduire web și dorești să te muți la altul, probabil vei dori să transferi numele de domeniu, ceea ce poate consuma mult timp.
7. Cum conectezi domeniul la o gazdă web?
Conectarea numelui de domeniu la gazda web este mai simplă decât crezi. Urmează acești pasi:
1. Înregistrează un nume de domeniu – Nu poți porni un website dacă nu deții un nume de domeniu.
2. Alege un plan de găzduire web – Pentru a direcționa numele de domeniu către un server de găzduire va trebui mai întâi să achiziționezi un serviciu de web hosting.
3. Găsește nameserverele gazdei tale web – Gazda web îți va trimite un email de bun venit cu nameserverele care vor avea formatul ns1.exemplu.ro sau ns359.exemplu.ro
4. Introdu nameserverele la registrarul tău – Conectează-te la panoul de administrare al registrarului, accesează zona de administrare DNS, apoi copiază + lipește noile nameservere
5. Așteaptă propagarea DNS – Va trebui să aștepți actualizarea setărilor DNS. Procesul poate dura 12-72 de ore. După propagare, vei putea să accesezi online websitul tău.

Găzduire web: Întrebări frecvente
1. Ce este găzduirea web și de ce ai nevoie de ea?
Fără a achiziționa un serviciu de găzduire web, nu vei putea configura complet noul tău website. Companiile de găzduire web închiriază spatiu pe serverele lor, unde poți stoca fișierele site-ului tău web, cum ar fi fișiere HTML și CSS, documente, videoclipuri și imagini. Acestea sunt toate fișierele care ocupă spațiu și care trebuie stocate online. Oricine poate crea un site web pe computerul său, dar dacă fișierele website-ului nu sunt încărcate pe o platformă de găzduire web nimeni nu va putea să îți acceseze website-ul.
2. Cât costă cumpărarea și reînnoirea unui serviciu de găzduire web?
Prețurile unui pachet de găzduire web depind de tipul de serviciu de găzduire web de care are nevoie website-ul tău. Găzduirea web partajata este de obicei cea mai ieftină opțiune, iar site-ul tău este stocat pe un server care găzduiește și alte site-uri web.
Serverele dedicate sunt mai scumpe, însă oferă securitate sporită și o distribuție eficientă a încărcării. Dacă dorești mai multă flexibilitate și un control mai mare asupra site-ului tău, însă nu dorești să plătești pentru un server dedicat, îți recomand să iei în considerare o soluție de găzduire VPS cu administrare (Server Virtual Privat).
3. Care sunt principalele tipuri de găzduire web?
Toate serviciile de găzduire web au un lucru în comun: acționează ca un loc de stocare pentru site-ul tău, dar nu funcționează la fel.
Există diferențe în ceea ce privește capacitatea de stocare, controlul, viteza serverului și fiabilitatea, precum și nivelul de cunoștinte tehnice de care ai nevoie pentru a le configura. De aceea, este important să îți dai seama încă de la început care este tipul de serviciu de găzduire web de care are nevoie website-ul tău.
Aceasta este soluția perfectă pentru găzduirea site-urilor mici, aflate la început de drum. Găzduirea shared are un cost redus deoarece website-ul tău va folosi în comun cu alte site-uri resursele unui server.
O soluție de găzduire VPS este perfectă pentru utilizatorii avansați care au nevoie de resurse dedicate și software specific. Un plan de găzduire VPS pune mai multe site-uri web pe același server, dar fiecare site web are propriile resurse dedicate. Găzduirea VPS oferă proprietarilor de site-uri web performanțe și stabilitate îmbunătățite.
Găzduirea web dedicată înseamnă că site-ul tău web va fi singurul domeniu găzduit pe un server dedicat. Găzduirea web dedicată oferă proprietarilor de site-uri web acces root și permisiunea de a controla totul, de la securitate la sisteme de operare. Aceasta este o variantă de găzduire a site-urilor web mai scumpă și este potrivită pentru site-urile complexe cu trafic intens.
Colocare
Colocarea serverelor reprezintă achiziționarea serverului propriu și găzduirea lui într-un centru de date.
Vei închiria doar spațiul de depozitare (rack) destinat echipamentelor. În cazul în care site-ul sau site-urile tale sunt foarte mari și au extrem de multe vizite, colocarea este o alegere reușită. Avantajul serviciului de colocare îl prezintă libertatea de alegere a echipamentului colocat și controlul mai multor factori ai mediului de hosting (posibilitatea alegerii furnizorilor de Internet, buna protecție la întreruperile de electricitate, asistența tehnică eficientă, etc.)
4. Există gazde web gratuite?
Da, există gazde web gratuite, dar cu siguranță ar trebui să te gândești de două ori înainte de a utiliza una. Gazdele web gratuite oferă resurse limitate de stocare, lățime de bandă și viteză. Acestea sunt instabile și, de obicei, nu dispun de funcții de bază, cum ar fi conturile de email și iscript instalere. Reține că elementul vital al oricărui website de succes este un serviciu de găzduire web de încredere.
5. Ce caracteristici are un serviciu bun de găzduire web?
Spațiul online este plin de diferite soluții de găzduire web și alegerea celei potrivite poate fi o sarcină intimidantă. Îți recomand să acorzi o atenție deosebită acestui aspect și să verifici întotdeauna condițiile de furnizare ale serviciilor unei gazde web. Verifică totul de doua ori. O gazdă web de încredere ar trebui să poată bifa toate aceste caracteristici:
- Spațiul de stocare
- Lățime de bandă / transfer de date
- Timp de funcționare (uptime)
- Serviciu de asistență pentru clienți
- Caracteristicile panoului de control
- Instrumente de construcție a websiturilor
- Prețuri transparente
- Bază de date SQL
- Statistici și instrumente de monitorizare
- Aplicații preinstalate
- Funcții de email
- Confidențialitate și securitate
- Bonusuri
Dacă ți s-a părut pe parcurs că este prea tehnic articolul, s-ar putea să ai dreptate într-o oarecare măsură. Însă mi-am dorit să ofer acces la o gamă largă de informații și să fie cât mai complete, mai ales pentru cei la început de drum, care au nevoie să ia niște decizii importante.
Sper că te-am ajutat și ai găsit răspunsurile pe care le căutai. Îți doresc să găsești cea mai buna soluție pentru tine și afacerea ta!
Love,
Alina
1 comentariu
Mulțumim pentru informații!