Celule stem – mituri, marketing sau utilizare medicală?

de către Alina Anghel
Despre celulele stem (care, de fapt, este mai degrabă o denumire generală), s-a tot vorbit în ultimii ani. Chiar recent am scris inclusiv eu pe blog de ce ar trebui să alegi să recoltezi celule stem. Tot atunci spuneam că sângele ombilical reprezintă o valoroasă sursă de celule stem tinere, nașterea fiind unicul moment în care acesta poate fi recoltat. Celulele din sângele ombilical prezintă niște caracteristici speciale: sunt celule stem “tinere”, cu o capacitate mai mare de multiplicare și de diferențiere celulară pe durata stocării fără a fi afectate de factorii de mediu de trecerea timpului, de boli sau de contaminare cu celule tumorale.

O situație în care sângele ombilical a fost cea mai bună soluție este în cazul lui Alex, un copil născut perfect sănătos, care la 11 luni a suferit o leziune hipoxic ischemică a creierului, ceea ce se traduce printr-o stare comparabilă cu comă. A fost salvat însă și i s-a recomandat terapie cu propriile celule stem din sângele placentar cât mai urgent, la Duke Medical Center, Statele Unite ale Americii. Prof Dr. Joanne Kurzberg, unul dintre doctorii care s-au ocupat de tratament (care este un transplant), are o părere foarte interesantă, ce nu pot să nu o menționez aici:

Cred că în următorii 10-20 ani, sângele placentar ar putea juca un rol important în ceea ce se numește medicină regenerativă, ajutând la repararea organelor afectate, mă refer la țesuturi, dar cred că va dura mai mult de câțiva ani până vom înțelege care este cea mai bună modalitate de a utiliza sângele placentar pentru a obține aceasta.

Totuși, în zilele noastre, noțiunea de celule stem pare să fie folosită ca o strategie de marketing în diverse domenii, care nu au legătură cu situația reală. Produsele biologice recoltate pot fi folosite în două tipuri de tratamente în prezent: cele standardizate, pentru care există un protocol clar, și cele experimentale (trial clinic) pentru care încă nu sunt descoperite reguli clare. Tratamentul în sine – să-i spunem transplant – poate fi de două tipuri, în funcție de pacient:
  • transplant autolog (când celulele utilizate au fost recoltate de la același pacient care urmează să le primească);
  • transplant alogenic (când celulele utilizate nu au fost recoltate de la același pacient care urmează să le primească, dar există compatiblitate HLA)
Ei bine, ținând cont de informațiile de mai sus, cum ai putea crede că o cremă cu celule stem te poate ajuta? Există diferite companii care afirmă că realizează diverse produse cosmetice sau de înfrumusețare, suplimente alimentare care folosesc noțiunea de „celule stem”, chiar și clinici care afirmă că pot trata orice cu „celule stem”. Important este să te documentezi riguros înainte să iei o decizie care te poate costa bani și timp.
De altfel, există diverse obiceiuri de utilizare a diferitelor produse biologice, fără dovezi medicale în ceea ce privește eficacitatea. Unul dintre ele este țesutul placentar. Cei care susțin placentofagia la oameni cred că consumul de placentă previne depresia postpartum și alte complicații ale sarcinii, însă niciun studiu științific nu a dovedit vreun beneficiu.
Gândește-te serios înainte de a lua decizia de a nu recolta la nașterea copilului produsele biologice disponibile. Serviciile Cord Blood Center permit recoltarea la naștere a tuturor produselor biologice disponibile: sânge de cordon ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și întreg țesutul placentar (toată placentă), în urma procesării obținându-se până la 25 de unități stocate în condiții de criogenie ca sursă de diferite tipuri de celule stem:
  • celule stem hematopoietice din sângele ombilical;
  • celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar;
  • celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar;
  • celule stem endoteliale din placentă. 
Recoltarea are loc după ce medicul care asistă nașterea decide că atât mama, cât și bebelușul sunt în siguranță, fără vreun risc, durere sau disconfort.
Unul dintre cele mai importante aspecte pentru care recoltarea țesutului placentar și stocarea sa ca sursă de diferite tipuri de celule stem este indicată, deoarece diferitele tipuri de celule din țesutul placentar exprimă niveluri scăzute de HLA (human leucocyte antigen – un marker prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul și, implicit, compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic, ceea ce înseamnă că sunt acceptate cu mai multă ușurință de către organism și scad șansele de apariție a unor efecte adverse.
Până în prezent, Cord Blood Center a eliberat 78 de unități folosite cu succes în tratarea diferitelor boli grave în unele dintre cele mai mari centre de specialitate din lume, dintre care 8 au fost probe utilizate în România, la Institutul Fundeni.
*Articol scris pentru SuperBlog 2020

S-ar putea să-ți mai placă

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult