Tips and tricks: cum sa ai grija de hainele tale

de către Alina Anghel
De când mă știu, am fost educată în a cumpăra haine de calitate și a le păstra cât mai mult timp într-o stare impecabilă. Îmi aduc aminte că terminasem facultatea și încă aveam o bluză pe care o iubeam, cumpărată cândva prin generală și purtată de nenumărate ori. De ce? Pentru că am grijă de hainele mele, le port, le spăl și le îngrijesc ca și cum ar fi parte din mine. Prefer încălțămintea de damă din piele, pe care o curat cu grijă după fiecare purtare și o alternez (atunci când nu mi se pune pata pe o pereche și o port până mă plictisesc de ea).

De fiecare dată când achizitionez o pereche nouă de bocanci de iarnă, primul lucru pe care îl fac este să impermealizez pielea cu grăsime de focă, apoi să aplic un strat de ceară. De fiecare dată când am procedat așa am avut cele mai bune rezultate, fără probleme legate de pătrunderea apei prin piele în zilele ploioase sau cu zăpadă. La finalul fiecărui sezon curat încălțămintea și dau fiecare pereche cu crema, înainte de a fi depozitată în cutia proprie. Cu încălțămintea pentru bărbați se procedează identic, tot eu mă ocup și de perechile lui.
La capitolul haine, lucrurile sunt și mai simple, din punctul meu de vedere. Dacă respecți indicațiile de pe etichetă nu ai cum să dai greș. Și asta îmi aduce aminte de primul lui pulover de cașmir, cumpărat la reducere de la Napapijri. O splendoare de pulover, moale și adorabil. Pentru că nu m-am gândit să verific instrucțiunile de spălare, l-am băgat la mașină, ca pe orice alt pulover. Din adorabilitatea de cașmir perfect pentru mărimea M, a rezultat un pulover de bebeluș. Prima lecție a fost învățată on a hard way, însă a funcționat, studiez întotdeauna eticheta de atunci.
Dacă tot suntem la capitolul cașmir, să îți spun cum spăl eu hainele care îl conțin parțial sau total. Pentru că are nevoie de ingriire specială, cașmirul se spală de mâna (nici nu intră în discuție programul manual al mașinii de spălat), cu apă rece, cu un produs de curățare blând, special creat pentru cașmir sau lână, dacă este posibil. Spălarea se face prin mișcări de presare, evitându-se rotirea, răsucirea sau frecarea. Clătirea se realizează tot cu apă rece, în același mod (orice ai face, nu îl brutaliza, altfel există riscul de a-l distruge iremediabil). Evită să apuci puloverul de extremități, mai ales când este ud și greu, pentru că există riscul să îl deformezi. Îl poți întinde pe un prosop curat, pe care îl rulezi și apeși ușor, pentru a prelua din apa rămasă. Uscarea se realizează întotdeauna pe orizontală, de preferat pe un alt prosop, întins pe o suprafață plană. E dificil? Așa pare, dar cu ceva atenție (și experiență căpătată pe parcurs), spălatul hainelor de cașmir e o joacă de copil.
Am purtat mulți ani blugi, chiar dacă de la o vreme ne evităm cu succes. Însă ce am învățat este să îi spăl întotdeauna pe dos, din două considerente: să mă asigur că fermoarul rămâne închis și nu agață alte lucruri și să își păstreze culoarea. De câte ori nu te-ai întrebat de ce ți se decolorează blugii Wrangler de la o spălare la alta?
De fiecare dată când spăl haine, am grijă să urmăresc când se termină programul mașinii de spălat și să le întind imediat. În acest fel, evit să se îmbâcsească, elimin șifonarea lor și mă asigur că își păstrează prospețimea. În plus, este importantă și depozitarea propriu-zisă. Rochiile, fustele, cămășile, cardiganele, gecile, paltoanele întotdeauna le păstrez pe umerașe, în timp ce puloverele și pantalonii le pun împachetate pe rafturi, în spații aerisite. Toate hainele noastre, încălțămintea și gențile sunt păstrate în locuri întunecate, unde nu pătrunde soarele și nu există risc de decolorare.
Nu este greu deloc să ai haine ca noi. Și îți mai spun un secret: există și aparat de scame, în cazul în care puloverul tău preferat s-a scamosat puțin, îl aduci imediat în cea mai bună stare. Nu-i așa că e totul mai simplu acum? Tu ce alte secrete pentru îngrijirea hainelor și a încălțămintei ai?

Cu drag,
Alina
*Articol scris pentru SuperBlog 2020

S-ar putea să-ți mai placă

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult