Gargui, Andrew Davidson

de către Alina Anghel
Gargui este o carte atipica. Mi-am dorit mult sa o citesc, mai ales din perspectiva a ceea ce am citit despre ea. M-am intrebat ironic: oare de a fost nevoie de o documentare de 7 ani pentru a scrie o carte? Si am aflat. 

Povestitorul din Gargui este un contemporan de-al nostru – cinic, frumusel si fustangiu – care bantuie prin vidul moral al vietii moderne. Romanul debuteaza cu eroul nostru conducand masina pe un drum intunecat, cand atentia ii este distrasa de ceea ce pare a fi o ploaie de sageti. Masina cade intr-o rapa, iar el sufera arsuri cumplite pe tot corpul. Isi revine pe un pat de spital, indurand chinuri inimaginabile, planuind in detaliu suicidul pentru ziua cand va fi externat – caci s-a transformat intr-un monstru, atat trupeste, cat si sufleteste. Dar lucrurile se complica odata cu aparitia unei femei misterioase, Marianne Engel, sculptorita de garguie, care ii marturiseste ca il cunoaste dintr-o viata anterioara, cand ei doi erau un cuplu de indragostiti.

Dincolo de tulburatoarea poveste de dragoste, Gargui poate fi considerat un roman cu cheie, intrucat isi livreaza mesajul apeland la filosofie, medicina, arhitectura, pictura si literatura. Topind alchimic legende si mituri din diferite zone si epoci (nordul viking, Anglia victoriana, Japonia feudala), Andrew Davidson creeaza o poveste de iubire stranie si originala, intr-un roman cotat ca o senzatie in lumea literara internationala si comparat cu In numele trandafirului al lui Umberto Ecco sau Pacientul englez al lui Michael Ondaatje.

Povestea se desfasoara in doua planuri: trecut si prezent. Este o poveste de dragoste atipica, tocmai pentru ca nu este o poveste de dragoste adevarata. Povestitorul, un actor al filmelor pentru adulti, este obisnuit sa ii trateze pe toti cei din jur cu superioritate, iar accidentul si recuperarea ii deschid noi orizonturi. Marianne, cea care il ajuta sa se recupereze, ii povesteste viata lor comuna din trecut, din Germania anilor 1400, cand ea era o calugarita si el un mercenar. In zilele noastre, Marianne este o sculptorita de garguie si stie ca va muri dupa ce va ajunge la ultima din cele 27. Totodata, fisa ei medicala o catalogheaza ca schizofrenica.
Romanul este scris foarte detaliat, dar vizual, fara a fi obositor. Pasaje intregi de descrieri iti provoaca senzatii extraordinare, iar povestea este una originala, dar tulburatoare, o adevarata aventura pe care o citesti cu sufletul la gura si incerci sa patrunzi misterul: oare totul se petrece in mintea bolnava a Mariannei, care sufera de schizofrenie sau chiar  este personajul complex care a depasit limita timpului pentru a-si salva iubitul de-a lungul secolelor?
Pe de alta parte, este o poveste despre iertare, rascumparea pacatelor, mantuire. De fapt, este o calatorie initiatica a personajului principal in regasirea sinelui, plina de simboluri, legende si referinte la Infernul lui Dante. Un amanunt care m-a intrigat si mi s-a parut interesant: numele personajului principal nu este dezvaluit, iar cartea este scrisa la persoana I.
Nu imi place cum s-a terminat, din punctul meu de vedere imi sugereaza ca personajul nu este atat de vindecat precum ar trebui, dupa toate intamplarile prin care a trecut. Totusi, este o poveste complexa, diferita, fascinanta, ce te face sa dai pagina dupa pagina. Mi-a placut destul de mult incat sa o recomand si altora.
Am primit cartea din partea Editurii All, dar o gasesti la vanzare si .

Tu ai citit aceasta carte? Ce gen preferi?

Cu drag,

Alina

S-ar putea să-ți mai placă

13 comentarii

Anonim 13 iulie 2017 - 10:54 AM

Mie mi-a placut povestea, dar m-a enervat teribil limbajul obscen cu care e presarata. Nu mi se pare ca-si avea locul, a rupt firul actiunii fara rost, din punctul meu de vedere.
Pe de alta parte poate si traducerea e de vina, in engleza poate suna altfel…

Simona Tucu

Răspunde
ellafairytale 13 iulie 2017 - 1:03 PM

Nu am citit-o imi plac astfel de povesti complexe si o s-o adaug si eu pe lista mea de citit.

Răspunde
Lorette White Charm 13 iulie 2017 - 6:39 PM

Spre rusinea mea, pana sa citesc recenzia ta nici macar nu auzisem vreodata despre aceasta carte, insa m-ai facut curioasa in privinta ei. Cred ca o pun pe wishlist.

http://whitecharm.ro/

Răspunde
Aly 13 iulie 2017 - 7:01 PM

Cred ca mi-ar placea sa citesc cartea. O adaug in wishlist.
Multumim pentru recomandare

Răspunde
Miss R 13 iulie 2017 - 8:49 PM

Am pus si eu ochii pe ea de acum ceva timp, e pe lista mea de dorinte <3 Imi place cum ai scris recenzia la carte, sunt sigura ca multe persoane vor dori cartea dupa modul in care ai prezentat-o

Răspunde
Raluca Brezniceanu 14 iulie 2017 - 10:14 AM

Imi place ideea de desfasurare a romanului pe doua planuri: trecut si prezent, dar si mixul de informatii din diverse domenii.

Răspunde
Loredana 14 iulie 2017 - 11:19 AM

Foarte fain ai scris despre ea…unele carti, mi se pare foarte greu de descris, foarte greu de spus din ele atat cat trebuie, atat cat sa te faca curios/curioasa. Si sa stii ca acum, citind…ma intreb: Oare chiar era scizofrenica?

Răspunde
Deya 14 iulie 2017 - 8:59 PM

Hmmm suna interesant din ce am citit eu aici, m-ai facut curioasa

Răspunde
Unknown 15 iulie 2017 - 5:47 PM

Clar o sa o adaug in wish list-ul meu 😀

Răspunde
Claudia's Choice 15 iulie 2017 - 5:56 PM

Am citit-o, mi-a placut foarte mult! Cred ca ar iesi un film super dupa ea!

Răspunde
Rokolla 15 iulie 2017 - 6:17 PM

N-am citit-o! Imi place povestea si o voi caută di eu

Răspunde
Unknown 18 iulie 2017 - 11:32 AM

Wow! Actiunea pare super interesanta si cu siguranta ar fi o provocare pentru minte. Mersi de recomandare 🙂

Răspunde
Iulia 20 iulie 2017 - 10:34 PM

Bai, suna bine de tot ce ne recomanzi! Daca dau peste ea prin librarii, o cumpar sigur!

Răspunde

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult