Experiențe senzoriale la cafea

de către Alina Anghel
Cum ți-ai începe dimineața dacă nu ar exista cafea? Eu, una, nu îmi pot imagina acest scenariu și, recunosc, beau cafea pentru că îmi place atât mirosul ei proaspăt, cât și gustul. Iar dacă sunt în compania unor oameni dragi, a savura o cafea este echivalent cu a petrece timp de calitate și a creea amintiri plăcute.

Mirosul cafelei se află printre primele zece cel mai ușor de recunoscut

Cafeaua oferă un amestec complex de diferite arome, care produc împreună o gamă de experiențe senzoriale. Atunci când consumi cafea, experiența senzorială completă se întinde pe întreaga perioadă a preparării până la consum. Poate începe cu aroma cafelei resimțită la deschiderea recipientului, la sugestiile vizuale observate atunci când prepari cafeaua, inclusiv culoarea cafelei și prezența cremei sau a spumei cafelei. Aroma cafelei provine din diferiți compuși volatili produși prin prăjirea cafelei. Uleiul din cafea, care reprezintă aproape 10% din boabele prăjite de cafea, generează mare parte din savoarea sa. Prăjirea declanșează o serie de procese în boabe, generând dezvoltarea compușilor volatili care contribuie la profilul aromatic.
 

Este indispensabil aspectul vizual?

Aspectul vizual al cafelei și modul în care este prezentată poate juca un rol fundamental în experiența multisenzorială și poate avea un impact asupra gustului perceput al cafelei. Cercetările au sugerat că inclusiv culoarea ceștii în care este servită poate avea un impact asupra percepției de gust al cafelei. De exemplu, într-un studiu a fost arătată o cană albă pentru a spori intensitatea cafelei și a fost descrisă ca mai puțin dulce comparativ cu cea servită într-o cană transparentă sau albastră.
 

 

Aspectul vizual este important în orice domeniu, între noi fie vorba. Așa-i că ilustrațiile din acest articol ți-au atras atenția? Pasionați și ei de cafea, pe lângă valori pe care eu le prețuiesc, precum calitate, inovație, curaj, onestitate și eficientă, prietenii mei de la DPP Graphics & Design Studio, s-au lăsat purtați de aroma cafelei și au creat cele mai simpatice și minimaliste vizualuri, care îți pot induce o gamă variată de experiențe senzoriale.
 
 
Am stat deseori împreună la cafea și am petrecut momente minunate împreună. Nu sunt doar prietenii mei, ci și un mic atelier de grafică înființat în anul 2020, tineri la început de drum, ce merită sprijiniți, cu idei faine și experiență notabilă în grafică, design sau psihologie. Dacă mai pui la socoteală că Maya, cel mai simpatic coechipier patruped, are cea mai mare responsabilitate din studio, să îi binedispună de fiecare dată când este nevoie, ai găsit echipa perfectă, fie că ai nevoie de servicii de branding & packaging design, graphic design, print design, social media advertising, video editing, photo manipulation, illustration.
 

Cafeaua este printre cele mai studiate produse din lume

Revenind la cafea, cred că știi că este unul dintre produsele cele mai studiate din lume, fiind subiectul a mii de studii științifice, la fel ca și cafeina. Cafeina este un compus activ farmacologic din cafea și un stimulent ușor al sistemului central nervos și se regăsește în aproape 60 de specii de plante, inclusiv cacao, nucile de kola, frunzele de ceai, boabele de cafea fiind cele mai cunoscute. Mai multe informații interesante găsești pe site-ul Asociației Române a Cafelei.
 
 
Tu cu cine ai bea o ceașcă de cafea?
 
Love,
Alina
 

S-ar putea să-ți mai placă

2 comentarii

Valeria Chertes 06 octombrie 2021 - 5:30 PM

Multumim pentru informatii.

Răspunde
Oana 06 octombrie 2021 - 5:30 PM

Cu tine beau…..cum cu cine :)))) arata genial toate.

Răspunde

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult