13
Viata e roz, dar de cele mai multe ori constati ca nu e chiar asa. Ma gandesc deseori de ce a fost aleasa culoarea roz ca simbol international al cancerului la san si nu pot sa aflu raspunsul. Cu siguranta, cine a stabilit acest detaliu habar nu avea de melodia lui Jojo – Viata e roz si roz este lumea toata!
Luna octombrie este desemnata luna internationala a luptei impotriva cancerului la san, o problema extrem de actuala a societatii noastre. Cancerul de san si cel de col uterin sunt principalele tipuri de cancer care afecteaza femeile din Romania. Insa, prin preventie (adoptarea unui stil de viata sanatos) si depistare precoce (prin controale medicale efectuate periodic), aceste boli pot fi invinse. Cancerul poate fi vindecat daca e depistat in stadii incipiente, astfel daca este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supravietuire este de 98%. Din pacate, in Romania, 80% din cazurile depistate sunt in stadiile 3 si 4, ceea ce reduce considerabil rata de supravietuire.
In ciuda progreselor inregistrate de medicina moderna, in Romania statisticile arata o crestere a cazurilor de cancer de la 40.000, cate erau in anul 1994, la 98.000 in 2011. Astfel, anual, 3000 de persoane primesc diagnosticul de cancer. Un studiu al Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Romania s-au inregistrat 78,760 de noi cazuri de cancer in 2012, marcand o crestere fata de anul 2011, cand s-au inregistrat 51.450 de noi cazuri. Aceasta statistica a clasat Romania pe locul al zecelea in randul tarilor europene, in ceea ce priveste bolnavii de cancer.
In Romania, cancerul mamar este pe primul loc atat in ce priveste incidenta, cu o rata de 25.2, dar mai ales in ceea ce priveste mortalitatea, cu o rata de deces de 16.7. (sursa date statistice)
Ce trebuie sa faci pentru sanatatea sanilor si a ta (pe langa miscare si un stil de viata sanatos):
– control ginecologic anual, impreuna cu testul Babes – Papanicolau;
– autoexaminare lunara a sanilor;
– ecografie de san anual sau la recomandarea medicului (mie mi-a recomandat sa fac una la doi ani);
– mamografie, daca ai trecut de 40 de ani.
Partea buna este ca lumea a inceput sa constientizeze pericolul si sa se implice in diverse campanii de constientizare a importantei depistarii precoce a cancerului de san. Ce-i drept, in Romania mai putin, dar probabil lucrurile vor incepe sa se miste si aici in curand.
O campanie care mi-a atras atentia este cea a companiei Glamulet (cu care nu am avut de-a face pana acum). Ei isi propun sa doneze 50% din vanzarile produselor special create in acest scop fundatiilor care se ocupa cu lupta impotriva cancerului la san. Produsele sunt disponibile pe site, iar eu am pus ochii pe cate ceva, chiar daca rozul nu este deloc printre preferintele mele. Nu uita, 50% din banii tai ajung catre o cauza nobila.
Tu cum te implici in lupta impotriva cancerului la san? Nu sta degeaba, o fiinta draga poate fi doar o statistica in curand!
Alina
6 comentarii
Frumoasa postare <3
Power of Pink
http://unghiutele.blogspot.ro/2015/10/power-of-pink.html
am participat si eu la mars in orasul meu!
Sper din suflet ca cititoarele tale si-au rupt cateva minute sa citeasca acest articol, e trist cand aud cata lume nu cunoaste sau ignora aceste simptome 🙁
Merci mult, Oana!
Super, Coco, asta e spiritul!
Adelina, statisticile arata ca au citit. Sper sa si tina cont. Merci mult de comentariu.