Tu cum planifici neprevazutul?

de către Alina Anghel
Postarea de astazi are un subiect mai delicat si iese putin din zona de „confort” cu care te-ai obisnuit, dar cred ca este cazul sa discutam putin si despre lucruri ceva mai serioase. Aceasta postare vine in incercarea de a lamuri cateva lucruri auzite intamplator in ultima perioada, lucruri ce nu pot crede ca adolescentele secolului internetului inca le iau de bune. Cateva exemple: anticonceptionalele ingrasa; anticonceptionalele te protejeaza de boli; pilula de a doua se foloseste ca metoda de contraceptie regulata; poti sa iei anticonceptionale fara prescriptie medicala etc.

Exista nenumarate metode de contraceptie si nu stau sa le insir pe toate. Vreau doar sa iti povestesc putin din experienta proprie, nu sa iti spun care este cea mai buna alegere pentru tine. Cand am ales sa folosesc anticonceptionale, aveam deja un partener stabil, cu analizele la zi (cand spun analize, ma refer, in principal, la cele referitoare la bolile cu transmitere sexuala: HIV, sifilis, hepatita B si C). Pentru ca anticonceptionalele nu te protejeaza impotriva transmiterii acestora, ci doar elimina posibilitatea de a ramane insarcinata, in cazul unei administrari corecte. Bun, spuneam ca m-am hotarat sa iau anticonceptionale. Am fost frumos la un medic, am avut parte de o evaluare generala a starii de sanatate, am facut cateva analize – atat de sange, cat si de secretie (examenul Babes Papanicolaou este foarte important in depistarea unor modificari celulare si iti recomand sa il faci anual) si mi-a prescris antinconceptionalele potrivite. Am luat anticonceptionale vreo 5 ani, pana cand a trebuit sa le opresc pentru niste analize hormonale. In timpul asta nu am facut pauza intre ele. M-am ingrasat, insa de la mancatul excesiv de dulciuri. Anticonceptionalele nu ingrasa, insa iti pot da senzatia ca vrei mai mult dulce. Detaliat despre toate acestea si in plus gasesti aici, este un site foarte bine structurat.

In plus, am gasit multe informatii despre pilula de a doua zi. Nu am folosit-o, insa am prietene care au avut nevoie de ea, fie din cauza unui accident, fie din propria neglijenta, si toate se speriau de asa zisele reactii adverse. Eu as avea incredere sa o iau. De ce?

– este o pilula care nu necesita prescriptie medicala, deci efectele adverse nu sunt majore;

– este eficienta daca este utilizata in maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, iar in primele 24 de ore sansele ca ea sa evita sarcina sunt de 99%;

– actioneaza prin inhibarea sau amanarea ovulatiei (pe acelasi principiu ca anticonceptionalele), impiedicand astfel fecundarea;

– nu este o metoda de avort, este capabila numai sa evite aparita sarcinii, nu si sa elimine una deja existenta;

– nu afecteaza capacitatea femeii de a ramane insarcinata in viitor;

– poate fi folosita de oricate ori este nevoie, insa trebuie sa se tina cont de faptul ca e conceputa pentru cazuri de urgenta. Daca se intampla prea frecvent sa fie nevoie de ea, acesta este un semn ca trebuie sa se aiba in vedere o metoda contraceptiva cu efect pe termen lung;

– in majoritatea cazurilor, nu are efecte adverse. Foarte putine femei au observat numai simptome usoare precum: stari de ameteala, varsaturi (la una din 100 de femei), dureri de cap, sensibilitate la nivelul sanilor, dureri de stomac, diaree sau oboseala.

Tu ai folosit pana acum pastila de a doua zi? Ai avea incredere s-o folosesti in caz de nevoie? Eu sunt de parere ca este solutia perfecta la care pot apela in caz de nevoie, pana cand voi fi sigura ca a venit momentul pentru un copil.

Sunt curioasa de experientele celorlalti, asa ca astept cu drag povestea ta!

Alina

S-ar putea să-ți mai placă

4 comentarii

hapi 30 aprilie 2015 - 3:30 PM

Am folosit-o de vrei trei ori.
Anticonceptionale am luat si eu o perioada lunga. Nu m-am gandit atunci sa protejez ficatul, sa fac pauze. Din fericire "n-am patit nimic". Dar totusi, mi-am luat pastilele dupa niste teste si control gine. Nu dupa ce-am citit forumuri, cum observ ca "aleg" multe fetite.

Răspunde
Alina Canura - Anghel 01 mai 2015 - 7:29 PM

Asta este unul dintre motivele pentru care m-am hotarat sa postez, poate ajunge mai multa lume sa citeasca …

Răspunde
Lucica Lazar 01 mai 2015 - 8:17 PM

Nu am luat niciodata pilula de a doua zi. As avea incredere in ea pentru ca am citit mult despre aceasta "pilula minune" cred ca nimeni nu-si doreste o sarcina nedorita. Iau anticonceptionale prescrise de medic,nu mai vreau copii…am deja doua fete si un inger de nepotel care imi fac viata fericita <3
Multumim de articol este foarte util! :-*

Răspunde
ilda76 02 mai 2015 - 8:07 AM

Foarte bun articol, felicitari, draga mea! E mare nevoie de educatie si in aceasta privinta prin urmare… e util si necesar!

Anticonceptionale am folosit! Pilula de a doua zi… niciodata! Asta pentru ca nu lasat sa ajung in situatia de a apela la aceasta! Daca s-ar impune, cu certitudine as aplica acest plan B sau C! Nu am facut niciun avort, nu am avut nicio sarcina nedorita si asa doresc sa ramana!

Hugs, my friend!
Ilda
Lavender Thoughts

Răspunde

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult