54
Pe Seth Godin l-am „cunoscut” prin intermediul TED Talks si mi-a atras imediat atentia, prin stilul lui de a vorbi, vizual si dinamic. Seth Godin este unul dintre marketerii care au observat din timp tendinta oamenilor de a nu mai fi interesati de marketing-ul de masa (o mare parte din „vina” ii revine internetului) si readuce in atentie o forma de organizare sociala arhaica: triburile. Seth este sustinator al marketingului permisiv si fix despre asta este vorba in Toti suntem ciudati.
O scurta prezentare:
IDEEA E CA TREBUIE SA ITI PESE. SA ITI PESE DE CEEA CE TREBUIE SA FACI. SA ITI PESE PENTRU CINE FACI.
Vrei sa fii autentic? Vrei sa dansezi dupa propria ta muzica? Te rog, citeste aceasta carte, apoi mai citeste-o o data, e plina de idei inteligente pentru oameni inteligenti. E plina de ironie pentru oameni ironici. E plina de subtilitate pentru tine, prietenul meu subtil, care iti incasezi in fiecare luna salariul.
APATIA PROFESIONALA DAUNEAZA GRAV SANATATII
Jucatori de World of Warcraft, LARP, Settlers of Catan? Niste ciudati. Fani Bieber, Taylor Swift, One Direction? Inca si mai ciudati. Dieta paleo, cu carbohidrati, vegani sau ovolactovegetarieni? Clar ciudati. S-o recunoastem. Toti suntem ciudati. Si atunci de ce companiile continua sa incerce sa realizeze produse pentru mase? De ce continuam sa ne comportam de parca masele chiar ar exista? Ciudatul este noul normal. Si doar companiile care inteleg asta au sanse de supravietuire.
Tot ce nu este normal este ciudat si in clipa de fata exista mai multi ciudati ca oricand. Oare e un lucru rau? Ce anume se asorteaza cel mai bine cu fericirea? Bogatia? Semnul zodiacal in care te-ai nascut? Frumusetea?
De fapt, multi cercetatori considera ca, la nivelul intregii lumi, capacitatea de a fi ciudat, libertatea de a alege si abilitatea de a te face auzit sunt factorii care se armonizeaza cel mai bine cu fericirea. Indiferent de venituri, de rasa ori de locul de pe pamant in care traiesc, oamenii devin fericiti cand ii lasam sa aleaga dintre lucrurile importante pentru ei. Mai multe tipuri de jeansi nu-i fac, desigur, mai fericiti, in schimb sunt mai fericiti daca pot sa traiasca unde vor, sa spuna ce simt, sa-si exprime dorintele si sa aleaga o anume cale.
Coperta mi-a atras atentia de cand am primit-o. Daca la prima vedere ai senzatia ca este un paun, la a doua constati ca este un corb. Nu poate decat sa ilustreze in totalitate ideea dezbatuta in carte: ciudatii. Ciudatul este noul normal.
Impartita in trei capitole (I. Capitalism, industrie si puterea masei – si inevitabilul ei declin; II. Cele patru forte pentru ciudati; III. Marirea treptata si inexorabila a curbei lui Gauss), cartea este un adevarat ghid de marketing pentru noua generatie de consumatori, cea care iese din tipare.
Idei pe care le-am retinut:
- Tot ce nu este normal este ciudat si in clipa de fata exista mai multi ciudati ca oricand.
- Elementul cheie al caracterului „ciudatului” este insistenta de a alege.
- Specialistii in marketing inteligenti ii sustin deja pe cei care doresc sa aleaga.
- Candva a fost posibil (si chiar benefic) sa ignoram propaganda digitala. Acum e practic imposibil sa facem asta.
- Internetul incurajeaza ciudatenia.
- Nu produsele sunt cele care conteaza.
- In adancul sufletului, multora dintre noi le place sa faca orice fac altii.
- Oamenii au o nevoie nativa de a face ceea ce e corect.
- Ciudatenia nu e imorala.
- Bogatia nu este cea materiala, ci cea in care ai optiuni sa alegi ce iti doresti.
Normalitatea incepe sa fie acaparata de ciudati, iar curba lui Gauss se lateste. Sa gandesti outside the box nu numai ca te ajuta in business, dar chiar te face sa te accepti asa cum esti. „Distributia normala” nu mai este aceeasi ca acum patruzeci de ani, iar cei inteligenti stiu sa profite de acest lucru.
Asadar, data viitoare cand te simti un ciudat, nu te ingrijora. Cu totii suntem, chiar daca unii nu vor sa o recunoasca (inca).
Cartea Toti suntem ciudati, alaturi de altele la fel de interesante pentru marketeri si nu numai, scrise de Seth Godin, le gasesti pe Libris.
Tu ce parere ai? Suntem ciudati sau nu? Te consideri parte a masei sau un ciudat?
Foto: Eduard Canura
Cu drag,
Alina
28 comentarii
Am citit Seth Godin Sparge tiparele si mi-a placut! Am pus-o si pe aceasta pe wishlist. Pana una alta, foarte buna recenzia ta.
Citeam acolo la ciudati. :))))) Ma potrivesc la Membrii Tea Party. Ce sa zic, I'm gonna embrace my weirdness asadar. Daca functioneaza.
Eu sunt genul care ma cam conformez uneori. Am momentele mele de rebeliune. Dar pt ca asa am fost "educati" latura mea rebela se face cam rar cunoscuta.
Bogatia nu este cea materiala, ci cea in care ai optiuni sa alegi ce iti doresti.
Well said.
De obicei nu prea intind mana catre carti de dezvoltare personala, insa aceasta pare interesanta. Mai ales ca e si ironica!
Interesanta carte! Nu am citit-o, dar pare interesanta.💕
Foarte interesanta cartea..normalitatea,la fel ca si ciudatenia este relativa asa ca probabil toti suntem ciudati in ochii altora 🙂
incheierea face toti banii:))
Suna chiar ciudat titlul :)) Prefer sa folosesc termenul de diferit. Toti suntem diferiti si asa este normal. Gusturi, obiceiuri, placeri diferite avem cu totii.
Are dreptate!
Îți mulțumim pentru articol!
Nu inteleg de ce sunt ciudati cei care prefera un anumit gen de muzica. Cred ca normalul si ciudatul sunt niste notiuni relative si subiective. Ce e normal pentru mine, poate sa nu fie pentru tine.
O carte mai…diferita, dar ar interesanta de citit ☺
Mi-a placut ideea "Bogatia nu este cea materiala, ci cea in care ai optiuni sa alegi ce iti doresti." mi se potriveste. Pare tare interesanta cartea. 👍🏼
Iar imi dai de lucru… I need more time to read!!!
Mare dreptate are titlul cartii.
Imi trebuie mai mult timp pentru citit….si daaaa :)))) chair suntem ciudati…toti :)))
Pai nu este asa? 🙂
Roxana, e de citit. Normalitatea e supraevaluata, ciudatul este noul normal.
Ti-o recomand!
Oh, da, ai nimerit-o din plin! 🙂
Trebuie sa citim si Triburile si Vaca mov, sunt sigura ca vom afla multe lucruri importante. Imi place Seth si vad ca si tie!
Ema, cartea este despre cu totul altceva, trebuie sa o citesti ca sa intelegi ce vrea sa spuna.
Iti multumesc si eu pentru comentariu 🙂
Da, insa cartea se refera la un aspect de marketing si trebuie sa o citesti ca sa intelegi de ce ciudat.
Este diferita si interesanta.
Este interesanta, iar ideea este una foarte buna.
Sorry, Diana, te inteleg perfect! Am o lista lunga in asteptare …
Asa zic si eu 🙂
Si mie, Oana! Am doua rafturi care asteapta si se tot aduna …
Interesant! Adevarul este ca toti suntem ciudati pentru cei din jur…intr-un fel sau altul. Trebuie sa imprumut si eu cartea asta de la tine! 😀
Cand vrei tu 😀