Fata de la nord de ziua, Alexandru Voicescu

de către Alina Anghel
Cu cat o carte are un nume mai interesant, cu atat ma atrage mai tare, o simt ca un magnet care incearca sa ma acapareze cu totul. Iar de cele mai multe ori, cedez inaintea titlului fara drept de apel. Mi-am dorit sa citesc o carte scrisa de Alexandru Voicescu din doua motive: este sotul Cristinei Nemerovschi (iar cine se aseamana, se aduna) si este fondatorul Editurii Herg Benet. Iar ca sa indeplinesti cerintele astea doua, trebuie sa fii mai mult decat un om de rand, zic eu.

Dupa moartea tragica a sotiei sale, Gerard – un profesor francez de istorie a artei – decide sa se retraga o perioada in nordul indepartat al Europei. Linistea pe care o cauta in meditatie printre fiordurile Norvegiei este intrerupta de intalnirea accidentala cu o tanara ce urmeaza cursurile unei stranii scoli locale de fotomodele, a carei deviza este „Sine Anima”.

Fata de la nord de ziua este genul de carte in care ai senzatia ca scriitorul se joaca cu mintea ta. Este important sa o citesti cu toate simturile activate, trebuie sa retii fiecare detaliu, nu stii cand ai nevoie de el. Intreaga creatie pare sa fie dominata de cifra 13 si de arta.
Desi ma plictisesc descrierile (mai ales cele exagerat de detaliate), Alex se pricepe sa puna punct acolo unde ar intra in banal si ma face sa citesc cuvant cu cuvant, sorbind fiecare litera. Cartea incepe cu amintirile unei povesti de dragoste, Gerard remomorand, pe muchia unui ghetar, cum isi cunoscuse si iubise sotia. Pentru ca ea murise, se gandise sa  moara si el,

„Dar cum putea sa moara daca ea ar fi murit complet odata cu el? Era de datoria lui sa traiasca si sa o pastreze vie. Sa moara insemna ceva mult prea definitiv, iar lui ii era teama. Nu putea sa o omoare. Nu din nou.”

Are loc un accident si este salvat de una dintre studentele colegiului Angello, un loc total diferit, unde studiaza fete de o frumusete aparte, insa fara amintiri sau contact cu lumea exterioara, tot timpul aranjate ca pentru defilari pe podium, erau educate pentru cariera de model. Din diverse motive, simte ca nu poate spune cine l-a salvat si ca atmosfera din colegiu este ciudata, fiind un loc fara ferestre, plin de lumini nenaturale, obositoare si lipsite de intimitate. Zilele se scurg parca pe alt fus orar si este tot mai acaparat de activitatile in care incearca sa fie integrat de conducerea colegiului. Pe de alta parte, studentele sunt deseori supuse la „cure” in Studio, un loc unde pozele facute alungau cosmarurile ce le pandeau neincetat.  
Plecarea lui Gerard in cautarea aparatului de fotografiat pierdut printre stanci, intalnirea cu Fotograful si afirmatia acestuia ca locul se afla intr-o bula temporara si poate iesi din ea doar in acelasi mod in care a intrat, cu ajutorul fetei care l-a condus de la bun inceput, coincide cu transpunerea personajelor principale, Gerard si Fata, al carui nume este acum Mome, in Franta interbelica, un cadru intunecat si plin de saracie, total in antiteza cu stralucirea si opulenta colegiului Angello. 
In acest cadru, Mome este o fata care se foloseste de empatia ei iesita din comun pentru a castiga bani, cu scopul de a-l ingriji pe Henry, un copil de la orfelinat. Gerard este un artist neinteles (imi aduce putin aminte de Dorian Grey), un pictor care lucreaza alaturi de Jean Pierre la un Album cu 39 de chipuri, lipsind cel de-al 40-lea. Totodata, se indragoste de Mome, iar iubirea este reciproca.
Cartea emana spiritualitate in stare pura si multi ar trece peste invitatia scotianului:

„Scotianul se opri din loviturile tobei, lasa bastonul jos si deschise fereastra, care pe masura ce se urnea isi si schimba forma, lungindu-se incet de la nord la sud, pana ce capata forma unei usi. 

–  Waralden Olmai, spuse scotianul, invitandu-l din priviri sa intre.

Ceea ce vedea Gerard de cealalta parte a ferestrei-usi era noaptea.”

Waralden Olmai nu este o mentiune intamplatoare, ci insasi creatorul suprem al lumii in mitologia Sami (populatie straveche din zona Norvegiei si nu numai), aspect ce elucideaza o parte din misterele cartii. Cultul Sami se bazeaza pe credinte animist-samaniste, vechile credinte sunt adanc inradacinate in pamant, conectate prin animism si credinta in supernatural. Samanismul poporului sami este caracterizat de animism si politeism si difera de la o regiune la alta. Animismul este manifestat ca si credinta ca toate obiectele naturale (animale, plante, pietre etc) poseda un suflet, si dintr-o perspectiva politeista, traditiile sami includ numeroase spirite. De asemenea, religia sami pune accent pe venerarea strabunilor prin cultul mortilor. Toate aceste caracteristici se impletesc in Fata de la nord de ziua.
Fata de la nord de ziua este, in definitiv, o poveste de dragoste, cu suferinta atat de necesara pentru a te vindeca, a te regasi si a continua viata. 

„Iubirea inseamna moarte. Iubirea este intotdeauna si moartea. la fel cum noaptea este ziua.”

„Nu se vor mai desparti niciodata, nu. El era al ei si ea era a lui. Pana la moarte.”

Cartea este un puzzle complex, o continua antiteza. Daca intr-un plan ea il salveaza pe el, in celalalt el o salveaza pe ea. Finalul este surprinzator si iti poate da peste cap tot ce ai crezut ca ai inteles. Sau iti poate intari convingerea ca intotdeauna merita sa lupti pentru lucrurile in care crezi cu adevarat. Iti recomand aceasta carte cu drag! O gasesti pe libris, , carturesti.
Alina

S-ar putea să-ți mai placă

2 comentarii

Iuhasz Gerlinde 02 aprilie 2017 - 4:24 PM

Am văzut cartea asta pe internet, iar titlul ei mi-a atras atenția. Totuși nu am căutat niciodată detalii despre ea. Așa că articolul acesta este bine venit.
Cartea pare foarte interesantă și bine scrisă. Îmi doresc să citesc mai mult cărțile scrise de autori români. Consider că ne-am îndepărtat de literatura românească și avem tot mai mult tendința de a citi doar autori stăini. Sper să reușesc să citesc această carte.

Răspunde
Alina Canura - Anghel 07 aprilie 2017 - 7:46 PM

Ma bucur ca ti-am atras atentia. Editura Herg Benet are publicati doar autori romani, pana in momentul de fata. Daca dai o cautare la mine pe blog, vei mai gasi si alte carti interesante 🙂

Răspunde

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult