Curiozități din lumea cafelei

de către Alina Anghel
Sunt mare iubitoare de cafea, de când mă știu. Am început să beau cafea prin generală, dacă îmi aduc aminte bine. Și de atunci n-am mai renunțat la ea. Cafeaua e bună și sănătoasă. Studiile recente asociază cafeaua cu mai multe beneficii pentru sănătate, printre care se numără și un risc scăzut de moarte timpurie. Boabele de cafea nu sunt numai gustoase, ele conțin și cantități mici de magneziu, potasiu și niacina (cunoscută ca vitamina B3). Cafeaua devine nocivă atunci când este consumată împreună cu lapte condensat și zahăr. Acestea cresc aportul de calorii, nivelul de grăsimi săturate din organism și cantitatea de zahăr din sânge, favorizând astfel creșterea în greutate. Din păcate, mie îmi place să o consum cu lapte, fără zahăr, însă încerc să elimin acest obicei.

Asociația Română a Cafelei a pregătit pentru iubitorii de cafea câteva curiozități despre băutura care ne înseninează diminețile și care este considerată una cele mai populare băuturi din lume după apă, cu peste 400 de miliarde de cești consumate în fiecare an, iar eu nu vreau să le țin doar pentru mine.

Sunt 2 tipuri de boabe de cafea: Arabica și Robusta

În general, arborele de cafea se cultivă pe o rază de 1.000 de mile în jurul Ecuatorului, de la Tropicul Cancerului în Nord, până la Tropicul Capricornului în Sud. Există două tipuri de boabe de cafea ce sunt folosite la prepararea cafelei comercializate: Robusta și Arabica. Robusta are condiții propice la altitudini mai joase, în timp ce Arabica este adaptată la altitudini mai înalte. Arborii de cafea produc în medie 2 până la 4 kilograme de fructe și un bun culegător poate recolta 45 până la 90 de kilograme de fructe de cafea pe zi; din care vor fi produse 18 kilograme de boabe de cafea.

Cafeaua se cultivă în peste 50 de țări din întreaga lume și este cea mai vândută marfă din lume, după petrol

Principalele țări furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia și Vietnam. Cafeaua Arabica reprezintă aproximativ trei sferturi din cafeaua cultivată în întreaga lume. Este cultivată în toată America Latină, Africa Centrală și de Est, India și în Indonezia. Cafeaua Robusta este cultivată în Africa de Vest și Centrală, în toată Asia de Sud-Est și în Brazilia. Brazilia este cea mai mare națiune exportatoare de cafea, iar Vietnamul și-a triplat exporturile între 1995 și 1999 și a devenit un producător important de boabe Robusta. 

Profilul senzorial al unei cești de cafea variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv: tipul și amestecul boabelor de cafea, sursa geografică, metoda de prăjire

Cafeaua oferă un amestec complex de diferite arome, care produc împreună o gamă de experiențe senzoriale. Aroma cafelei provine din diferiți compuși volatili produși prin prăjirea cafelei. Uleiul din cafea, care reprezintă aproape 10% din boabele prăjite de cafea, generează mare parte din savoarea sa. Prăjirea declanșează o serie de procese în boabe, generând dezvoltarea compușilor volatili care contribuie la profilul aromatic. 

Cafeaua a apărut în Europa în secolul al XVII-lea. Prima cafea europeană a fost comercializată în farmacii ca remediu medicinal

Curând aveau să se înființeze și primele cafenele a căror popularitate a crescut foarte repede. Prima cafenea europeană a fost deschisă în Veneția în 1683. Din perspectivă istorică, cafenelele erau un punct social de întâlnire important în Europa, iar apariția lor a încurajat numeroase transformări culturale și politice pe parcursul secolelor al XVII-lea și XVIII-lea. Acestea au oferit un for pentru schimbul de opinii favorizând opinia publică la nivelul întregului spectru social. Mai mult, cafenelele erau populare în rândul filosofilor, anticarilor și istoricilor ca locuri în care oamenii de știință care împărtășesc aceeași viziune să se întâlnească, să citească, să învețe de la ceilalți și să dezbată. 

Este nevoie de 42 de boabe de cafea pentru a prepara un espresso

Espresso a fost pregătit manual în Milano, Italia, la începutul secolului al XX-lea. Trecerea timpului a dus la realizarea unei mașinării special concepute pentru crearea băuturii. Folosind apă fierbinte sub presiune și 42 de boabe de cafea prăjită și măcinată, espressorul permite extragerea rapidă a aromelor și formarea unui strat superior de spumă fină și cremoasă. Lucrătorii din magazinele de cafea care foloseau espressorul erau cunoscuți în Italia sub numele de „baristas”, iar acest loc de muncă era de cele mai multe ori oferit tinerilor.

Cafeina se regăsește în boabele de cafea și în alte 60 de specii de plante inclusiv cacao, nucile de kola, frunzele de ceai

Cafeaua conține în mod natural o varietate de compuși inclusiv cafeina, antioxidanți și diterpeni. Aceștia contribuie nu doar la aroma sa unică, dar și la mult cercetatele efecte benefice ale cafelei. 

100 ml de cafea simplă, fără zahăr sau lapte: doar 1-2 kcal 

Cafeaua neagră conține cantități reduse de micronutrienți, grăsimi, carbohidrați și proteine, de aceea are doar 1-2 kcal per 100ml. Profilul nutrițional final al cafelei este influențat de dimensiunea ceștilor, de adăugarea laptelui, frișcăi, zahărului sau a îndulcitorilor care pot conduce la creșterea conținutului caloric.
Vrei să știi și mai multe despre cafea? Găsești toate informațiile pe site-ul Asociației Române a Cafelei (ARC).

Ai aflat ceva nou din aceste articol? Știi ceva în plus? Lasă un comentariu, iar cel mai interesant va primi un premiu în cafea. Ai timp până pe 10 decembrie, iar premiul va fi livrat doar în România.
UPDATE 13.12: Premiul este câștigat de ANELY, aștept un mesaj privat/mail cu datele de livrare.

Love,
Alina

S-ar putea să-ți mai placă

16 comentarii

Lorena Anamaria Zamfir 30 noiembrie 2020 - 7:54 PM

Cafeaua pentru mine este un dar divin.
Stiu ca sunt doua tipuri de cafea:arabica și robusta, ca a fost adusă în Europa în secolul al XVII-le, fiind folosită inițial că remediu medical , se găsea în drogherii.Se cultivă în 50 de țări…fiecare aromă este în funcție de tipul de sol pe care crește.Pentru a prepară un espreso sunt necesare 42 de boabe de cafea.Prima cafenea în Europa a fost deschi8 in 1683 la Veneția.
Imi place cel mai mult sub formă de ness, dar și cea cu frișcă!❤☕☕☕☕

Răspunde
Simona Banica 30 noiembrie 2020 - 7:54 PM

Ador cafeaua foarte bun articol!

Răspunde
Valeria Chertes 30 noiembrie 2020 - 7:54 PM

Ei sunt o mare consumatoare și iubitoare de cafea ,fara ea simt că nu pot funcționa dar nu am știut până acum că este nociva consumata cu lapte condensat și zahăr.Eu având diabet o consum cu lapte normal,îndulcitor și întotdeauna putina frișcă,mi se pare că îi dă un gust mai bun.Imi pare bine că am aflat un lucru nou printre multe altele despre cafea.

Răspunde
Mihaela Tanase 30 noiembrie 2020 - 7:54 PM

Interesant ar mai fi de menționat și despre sortimentele de cafea Black Ivory și Kopi Luwak, producerea acestora constând în fermentarea boabelor de cafea în sistemul digestiv al elefanților si a civetelor. Acest proces ar conferi cafelei un gust mai special, floral, acidulat. Aceste 2 tipuri sunt și printre cele mai scumpe sortimente de cafea din lume. Personal am încercat cafeaua Kopi Luwak din pură curiozitate, însă nu mi s-a părut atât de specială. Ulterior am citit un articol despre exploatarea acestor mamifere, civete, ce sunt ținute în cuști foarte mici în scopul producerii unei cantități mult mai mari de cafea.

Răspunde
Irina Anghelina 30 noiembrie 2020 - 7:54 PM

Foarte fain articolul!O fi ea bună fără zahăr dar nu o pot bea?mai bună dulce

Răspunde
Georgiana Popa 01 decembrie 2020 - 9:28 PM

Buna ! Nu știam că cafeaua împreună cu laptele condensat și zaharul este nociva! ? Eu o ador ,beau doua cesti pe zi(cu zahăr și lapte,nu pot fara) ! Preferata mea este Tchibo ,dar le-am incercat cam pe toate! In Paris,exista o cafenea unde prețul produselor sale diferă de politețea clientului,daca spui "Buna ziua! " Și "Va rog! ", prețul cafelei va fi mai ieftin! ☕

Răspunde
Georgiana Popa 01 decembrie 2020 - 9:28 PM

Buna ! Nu știam că cafeaua împreună cu laptele condensat și zaharul este nociva! ? Eu o ador ,beau doua cesti pe zi(cu zahăr și lapte,nu pot fara) ! Preferata mea este Tchibo ,dar le-am incercat cam pe toate! In Paris,exista o cafenea unde prețul produselor sale diferă de politețea clientului,daca spui "Buna ziua! " Și "Va rog! ", prețul cafelei va fi mai ieftin! ☕

Răspunde
Roxana Elena 01 decembrie 2020 - 9:28 PM

Foarte educativ articolul! Stiu ca in 15 minute de la măcinarea boabelor, cafeaua începe să-si piardă aroma și i se modifică gustul. Prin urmare, mai bine râșnești exact cantitatea de care ai nevoie pentru a prepara cafeaua.

Răspunde
Roxana Elena 01 decembrie 2020 - 9:28 PM

Foarte educativ articolul! Stiu ca in 15 minute de la măcinarea boabelor, cafeaua începe să-ți piardă aroma și i se modifică gustul. Prin urmare, mai bine râșnești exact cantitatea de care ai nevoie pentru a prepara cafeaua.

Răspunde
Lumi 07 decembrie 2020 - 8:08 AM

Citisem undeva ca a2a cea mai vanduta marfa dupa petrol este chiar CAFEAUA!! Este wooow!! Totusi eficienta maxima este daca o consumam pana n amiaza, iar 2 cesti de cafea pe zi pot reduce riscul apariției bolilor hepatice!! Yeeeey!!! Sigur n o sa mor de asta!���� Macar atata placere sa am si eu jn viata asta!
Cea mai tare chestie pe care o citisem si m a amuzat, a fost ca in cultura arabica,o sotie ptea divorta de sotul ei daca acesta nu i aducea cafeaua proaspata!! Inseamna ca eu trebuia sa fiu divortata de muuuuuuult, de cand l am cunoscut chiar!!������ e ciudat totusi ca boabele de cafea sunt negre dar provin dintr un fruct a cărui culoare e rosu aprins…
Super interesant articolul!!!

Răspunde
Corina Corina 07 decembrie 2020 - 8:02 PM

Foarte multe chestii noi am aflat despre cafea in acest articol al tau !!! sunt o mare consumatoare de cafea , de fapt , nu prea pot face mai nimic dimineata , daca nu imi beau ceasca mea de cafea cu putin lapte !! favorita mea este Ethiopia , mi se pare aroma cea mai faina ( cel putin pentru mine ) !! Imi place cafeaua de la Starbucks , dar si din alte locatii , cel mai mult imi place sa o savurez impreuna cu prietenele mele cele mai bune , care evident , sunt mari iubitoare de cafea , ca si mine . Din ce am inteles , ciocolata si cafeaua vor fi " pasari rare " in viitor , probabil vor fi si mai scumpe si greu de gasit . Or fi numai zvonuri , asa sper. Imi place sa cred ca vom reveni curand la terasele noastre cele de toate zilele , unde sa iti bei cafeaua si sa mananci un croissant cald , sa privesti cerul , oamenii , ..si sa simti energia inepuizabila a licorii magice .

Răspunde
Lumi 13 decembrie 2020 - 10:44 AM

La noi acasa e traditia ca tata sa pregateasca faimoasa lui cafea la ibric!! Numai cand ii simti mirosul,te trezesti!!! De cand ma stiu,tata prepara in fiecare dimineata cafeaua si ne astepta cu ea inainte de a pleca la scoala sau serviciu…si acum, cafeaua e motiv de a sta impreuna la masa!!! E o placere.sa stau la.o cafea si de vorba cu cineva drag!!! ☕☕☕☕

Răspunde
mihaela 13 decembrie 2020 - 10:44 AM

Ani de zile am fugit de cafea,nu îmi plăcea deloc acel gust de rămâne în gură…..Apoi am inceput sa o descopăr,și când soțul meu s-a îmbolnăvit și în regimul respectiv a trebuit să renunțăm la cafea(am renunțat și eu din dorința de a-l susține,de a nu-i fi greu vazandu-ma pe mine band),atunci am început să o iubesc și să îmi lipsească….Aștept ca soțul meu să își revină sa reîncepem cu o guriță doua de cafea,că tare dor îmi este

Răspunde
ANELY 13 decembrie 2020 - 10:44 AM

Bine v-am găsit!Da, cu siguranță, foarte interesant articolul , am aflat despre combinația nociva cu laptele condensat , chiar am colege ce folosesc doar laptele condensat și o să le pun in gardă.
In alta ordine de idei am și eu o serie de curiozități despre licoarea dimineților ce ne da refresh instant.
Știm deja că dintr-o întâmplare caprele pastorului etiopian Kaldi au "descoperit " cafeaua dandu-si in vileag așa zisa energie,chiar agitatie- in anul 850.Interzicerea cafelei s-a hotărât în repetate rânduri : de clericii italieni , spre exemplu, in anul 1600, interdicție ridicata ,insa, de un mare iubitor al cafelei : PAPA CLEMENT (al VIII-lea ).Prin anul 1663 Sultanul Murad (al IV-lea) a decis să să fie executate persoanele ce consuma cafea in public,iar în Suedia se constatase că e foarte nociva, interzicandu-se consumul, pe când regele Prusiei a interzis-o pentru că dorea încurajarea consumului de bere…..
Ei bine sunt înaintași ce contrazic sfaturile specialiștilor cum că e nociva in cantități mari , astfel că binecunoscutul scriitor ,Voltaire , desi consuma 40-50 de căni cu ciocolata și cafea a trăit până la 83 de ani !
Nu știu alții cum sunt , însă eu , cu ochii abia mijiți găsesc drumul rapid spre expresor și abia după primele înghițituri sunt apta să mă iau la trântă cu viața!
Sărbători frumoase va doresc!

Răspunde
ANELY 13 decembrie 2020 - 11:47 PM

Bună seara.
Mulțumesc foarte mult ca m-ați desemnat câștigătoare, mă simt onorata !!!!
Numai bine va doresc sa aveți parte de sănătate și împliniri SĂRBĂTORI FERICITE si un AN NOU liniștit cu bucurii cât cuprinde!???

Răspunde
ANELY 21 decembrie 2020 - 7:42 AM

Buna seara.
Nici bine nu am apucat sa realizez că sunt câștigătoare că a și venit premiul, mai bine zis premiile , pentru că am fost copleșită și recunoscatoare, concomitent. Moș CRĂCIUN (alias ALINA ANGHEL) EXISTA !
VA MULTUMESC FOARTE MULT pentru noul sortiment de Tchibo Exclusive boabe din care, citesc pe pachet ,că vor ieși 112 cesti de cafea( Imaginati-va 112 dimineți bifate), mai apoi 2 căni de cafea cu aceeași siglă ,ALBASTRE SI COCHETE, multe pliculețe de NESCAFE 3in 1, dar , in mod special va mulțumesc pentru felicitare și va doresc la fel și UN NOU AN DOLDORA DE BUCURII !
VA MULȚUMESC D-NA ANGLEL!

Răspunde

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult