Ca orice copil, am inceput sa am probleme cu dintii prin clasele primare. Parintii mei, ingineri de meserie, lucrau mult si aveau incredere in mine, asa ca, dupa ce am fost cu mama la 2-3 sedinte, au inceput sa ma incurajeze sa ma duc singura. Mirosul de „dentist” mi-l aduc aminte si acum, dupa mai bine de 20 de ani de la „incidente”. Am incercat sa fiu curajoasa, insa freza scotea niste sunete infernale, sau asa le percepea mintea mea de copil. Asa ca mirosul, zgomotul si timpul pierdut pe la usa, unde era intotdeauna aglomerat si scaune mai degraba lipsa, m-au facut sa imi pierd repede interesul de a merge la dentist si de a avea grija de dintii mei. Anii au trecut si m-am trezit cu ceva probleme mai grave, care ar fi putut fi rezolvate usor daca s-ar fi intamplat la timpul potrivit.
Eram prin generala cand am avut parte de o alta experienta ”extraordinara” la stomatolog. Ma durea o masea si, la indemnul parintilor mei, m-am dus la cel mai bun stomatolog din oras. Ca un adevarat profesionist, m-a intrebat ce vreau sa ii facem respectivei masele, iar eu am zis sa o scoatem, in mintea mea asta era solutia perfecta. Normal ca omul s-a conformat, ca doar nu era treaba lui sa vada situatia din punct de vedere al doctorului si sa ofere si alte variante. Dupa doua ture de anestezie care nu si-au facut efectul, si tortura, ca maseaua era buna, trebuia doar plombata, imi spune ca nu trebuia scoasa. Mai bine nu imi mai spunea, se chinuia sa o scoata si asta este!
In zilele noastre tehnologia a avansat, substantele folosite nu mai au mirosul specific din trecut, as zice ca e o placere sa te duci la dentist. Totusi, pentru mine nu a fost, pana nu am gasit doctorul potrivit. Sunt o persoana careia nu ii este frica de dentist (cum sunt atatia), insa nu suport sa stau mult cu gura deschisa, anestezia nu prinde intotdeauna din prima si mai prezint si simptome de voma daca imi atingi limba. Pacientul perfect … NOT!
Cand l-am intalnit pe dr Comnoiu, am stiut ca este medicul pe mana caruia imi voi lasa toata dantura. Este doctor bland, rabdator, care iti explica detaliat ce lucreaza si care sunt pasii urmatori. M-a ajutat sa inteleg cat de important este sa folosesti produsele potrivite si cum sa le alegi.
La recomandarea lui am inceput sa folosesc un dus bucal, pentru a elimina complet resturile ramase intre dintii mai strambi si sa folosesc ata dentara pentru a reduce riscul de reaparitie a tartrului. Am incercat sa folosesc si periuta de dinti electrica, insa nu m-a incantat experienta.
Am invatat ca trebuie sa aleg o periuta de dinti soft, iar cele de la Curaprox sunt preferatele mele. Curaprox este un brand elvetian, ce creeaza produse de ingrijire orala, in colaborare cu expertii stomatologi, inca din anul 1972. Periuta de dinti Curaprox este simpla, dar cu atat mai eficienta: in locul nailonului obisnuit, sunt folosite fibrele brevetate CUREN® extra moi, cu taietura dreapta si densitate ridicata. Densitatea difera pentru fiecare tip de perii. Cele mai populare sunt Curaprox 5460: ultrafine si delicate, chiar si cu cele mai sensibile gingii.
Capul mic al periei are 5460 de fire CUREN ® ultrafine, cu diametrul de 0,1 mm, ajunge si in locurile greu accesibile, iar perii moi curata bland si eficient. Manerul octogonal permite o manevrare corecta si comoda. Sa nu mai zic ca vin intr-o gama variata de culori si editii, deci nu te poti plictisi de ele. Recomandat este sa schimbi periuta la maxim 3 luni.
Multa vreme nu am putut folosi decat pasta de dinti sub forma de gel, aveam senzatia ca celelalte nu imi curata suficient de bine dintii, iar pasta sub forma de crema imi ramane faramitata, printre dinti. Asta pana am gasit Splat. M-a convins sa o incerc faptul ca nu contine SLES, triclosan, clorhexidina sau produse de origine animala. Varianta Professional White Plus este o pasta de dinti bio-activa pentru albirea si protectia smaltului dentar ce se lauda ca elimina eficient pigmentarea nedorita a dintilor datorita enzimelor naturale de papaya, dar si reduce sensibilitatea lor prin continutul de ioni de potasiu. Inca nu ma pot pronunta in aceasta privinta, insa sunt multumita de cum imi curata dintii.
Concluzia? Pentru a-ti invinge frica de dentist, trebuie sa gasesti un doctor in care sa ai incredere si pe mana caruia sa te lasi. Este importanta increderea mai mult ca orice, in acest caz. Eu sunt fericita, stiu ca am un doctor bun. Iar atunci cand merg la controlul periodic, sunt incantata ca nu avem de reparat decat superficial.
Tu cum ti-ai depasit frica de dentist?
Cu drag,
Alina
2 comentarii
Tot timpul mi-a fost frică de dentist drept dovadă am probleme cu dinții.
Si eu am avut evenimente nefericite prin generală.Ma durea o măsea și ce s-a gândit doamna dr,să scoatem nervul fara anestezie.A fost horror,mult timp nu am mai trecut pe la stomatolog