Turist in Bucuresti. Tur pietonal gratuit

de către Alina Anghel
Sa te aventurezi ca turist pe carari necunoscute este unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le poti face. De cate ori nu ti-ai facut traseul prin diverse orase din alte tari? Insa de cate ori ai fost tentat sa descoperi chiar orasul in care locuiesti? Un oras frumos, care ascunde multe opere de arta. Asa este Bucuresti. Pacat ca este locuit, ar zice unii. 
Duminica era cam frig, dar sotul meu m-a scos la o plimbare. Mergem la Ateneu, imi spune. Pai stai, ca m-am imbracat in blugi si ma incalt cu bocanci, e cazul sa trec la rochie de seara? Nu, draga mea, acolo este punctul de intalnire. Intalnire pentru ce? Vei vedea. Normal ca eram curioasa, cine nu ar fi? 
La Ateneu este punctul de intalnire al celor de la BTrip Bucharest Free Tour. Ce trebuie sa retii: ora de intalnire este 11. Turul dureaza in jur de 2.5 ore, se termina la Casa Poporului si toate informatiile sunt oferite in engleza. Turul este destul de interactiv si include puncte importante pe harta Bucurestiului, cu explicatiile de rigoare: Ateneul Roman (cu celebra lozinca „Da un leu pentru Ateneu), Statuia lui Carol, Piata Revolutiei (cu celebra lui statuie Cartof in teapa, a carui geniu a fost total neinteles), unde s-a discutat despre Ceausescu si celebrul balcon de la care isi tinea discursurile – si pe langa care am trecut de atatea ori, fara sa stiu de existenta lui, Calea Victoriei si Palatul Telefoanelor, Hotelul Novotel, cu o simbioza aproape perfecta intre nou si vechi (se pastreaza fatada), Cercul Militar (fostul scuar Sarindar), Cismigiu (cea mai veche gradina publica din Bucuresti), turul terminandu-se in parcul Izvor, cu Palatul Parlamentului in fundal. Am primit ceai fierbinte, a fost foarte apreciat pe frigul ce incepuse sa ne intre in oase, dar si bomboane de ciocolata.

Adina si Marius sunt cuplul din spatele acestui tur. Adina este ghidul, vorbeste fluent engleza, este in stare sa ofere raspunsuri complexe intrebarilor puse de cei prezenti si nu se pierde cu firea. Poate doar cu frigul, dar asta e ceva normal. Marius este fotograful. Pe langa fotografiile de grup, poate sa faca si la cerere celor prezenti. Toate fotografiile sunt incarcate pe pagina de facebook a turului.
Mi s-a parut foarte interesanta ideea, asa ca am stat putin de vorba.
De unde a pornit aceasta idee?
Nu este primul tur gratuit din Bucuresti, mai exista unul si ne-a dat aceasta idee. In plus, anul trecut cand am fost in Stockolm, am vazut ca existau sase tururi pietonale gratuite, pe diverse tematici si trasee. Un singur tur pietonal intr-un oras este imposibil sa acopere toate nevoile. In Bucuresti sunt mai multe tururi pietonale, insa numai doua sunt gratuite, restul sunt cu plata.

De ce un tur gratuit?
Pentru ca poti avea satisfactii, chiar si financiare, deorece turistii straini au cultura tipsului. Daca tu esti bun ca ghid, turistii stau pana la capat si iti ofera o satisfactie personala. La finalului turului iti vor lasa un tips sau o recomandare buna pe tripadvisor. De cele mai multe ori, ambele.
Tur gratuit deoarece este mai usor de administrat din punct de vedere logistic, exista o relaxare de ambele parti. Ghidul prezinta turul intr-un mod personal, vine cu propriile glume, fiecare ghid are o prezentare diferita, dar incearca sa o faca cat mai atractiva, pe stilul lui. Turistul, pe de alta parte, nu este conditionat ca a dat niste bani, nici nu este conditionat ca va trebui sa dea ceva.

Estimati ca se vor schimba lucrurile in viitor? Exista posibilitatea ca acest tur sa perceapa o taxa?
Nu, in niciun caz, in aceasta situatie nu va mai fi un tur gratuit. Acest tur este gratuit si va ramane asa.

Care este perceptia celor care participa la tur? Va cauta, va urmaresc pe facebook?
Am primit deja reviewuri pe tripadvisor si pe facebook, desi abia am pornit acest proiect de cateva zile (n.r. 5 zile, la data scrierii acestui articol). Este un sistem deschis, daca oamenilor nu le place cu siguranta nu te recomanda.

Cat a durat sa pregatiti materialele si povestea?
Cateva luni. A durat sa cautam imagini si sa legam o poveste, atat vizuala, dar si interesanta. Important este sa spui o poveste, iar pentru a ilustra povestea trebuie sa aduci si o imagine. Iar noi am ales sa facem asta prin imagini dintr-o epoca anterioara, care spun povestea acestui loc, omul vede realitatea, e nevoie sa vada si istoria. Apoi am mers in teren, sa facem traseul, sa cronometram. Site-ul a fost o provocare in sine. Cam patru luni a durat totul.

De ce punctul de intalnire este la Ateneu?

Din punctul meu de vedere, este cea mai frumoasa cladire din Bucuresti, are si o istorie destul de frumoasa. Sunt multi care nu stiu ca Ateneul a fost construit la periferia orasului, in momentul in care a fost construit. Este un simbol al Bucurestiului, un loc care trebuie vazut de oricine. Sunt atatea cladiri interesante in zona si merita exploatate fiecare in parte.

Marius: Imi doresc sa fac cel mai fain tur pietonal din Bucuresti si nu numai, imi surade ideea de a face acest lucru in Delta Vacaresti, insa acolo este o alta poveste. Nimeni nu a crezut in noi, nu au crezut ca putem face asta. Totul a plecat de la o idee de-a mea. Nu vreau sa transform asta intr-un business, insa vreau sa le ofer celor care vin la tur putin din ospitalitatea romanilor: ceai, limonada, cafea, de la caz la caz. Acestea implica totusi resurse si vreau sa gasesc parteneri care sa creada in asta. Ghidul trebuie sa vada totul ca o provocare, dar sa poata sa spuna si povestea. Imi doresc sa creez o echipa si sa crestem acest proiect cat mai mare.

Parerea sotului meu despre tur este una interesanta. El este nascut si a crescut in Bucuresti, ii place sa se plimbe si a cotrobait cam fiecare cotlon al acestui oras. Este primul tur la care participa si i s-a parut o experienta inedita, nu ar fi crezut ca asa ceva poate functiona in Romania. Dar sa nu uitam, acest tur se adreseaza preponderent strainilor care ne viziteaza tara, oameni deschisi catre experiente de genul. Nu zic ca romanii nu ar fi, dar strainii sunt mult mai open minded din acest punct de vedere.
Turul este interesant deoarece prezinta istoria Bucurestiului, de la sfarsitul Imperilui Otoman, pana in zilele noastre. Este foarte bine gandit din punct de vedere al prezentarii obiectivelor turistice. Este un tur destul de interactiv si te incita la a adauga lucruri pe care le stii, din propria experienta/cultura generala.

Mi s-a parut o experienta interesanta si mi-ar placea sa acopere cat mai multe zone din Bucuresti. Tu ai merge la un astfel de tur? Ai participat la vreunul?

Cu drag,

Alina

S-ar putea să-ți mai placă

Lasă un Comentariu

* Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea și gestionarea anumitor date despre tine de către acest website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Presupun că ești de acord cu acest lucru, însă poți opta pentru dezactivarea lor dacă dorești. Acceptă Citește mai mult