44
Desi samoyedul meu iubit este deparazitat corespunzator, m-au trecut fiorii (ca tot citeam zilele trecute postarea lui Hapi) cand am gasit dimineata o capusa … pe MINE! Desi capusa abia atunci se pregatea sa muste (m-a intepat doar putin, am smuls-o imediat cu o penseta), m-am panicat putin, deoarece nu am mai fost afara de aseara. Evident, am controlat toata casa, inclusiv animalele, si nu am mai gasit altceva. Din ce am citit, este putin probabil ca aceasta sa fi ajuns la mine de pe animalul de companie, ele se pot urca pe om inclusiv cand mergem pe strada sau prin iarba.
Individa este captiva intr-un borcan, nu a fost ranita in decursul sedintei foto:
Va las cu niste informatii foarte utile, care sper totusi sa nu necesite aplicabilitate.
Capusele sunt insecte parazite care se hranesc cu sange (hematofage). Capusele sunt grupate in trei familii si peste 850 de specii descrise. Importanta medicala si veterinara prezinta doar speciile din familia Ixodidae (capuse tari) si familia Argasidae (capuse moi). Dintre bolile majore transmise de capuse la om si animale in Europa si in Romania: boala Lyme, complexul encefalitei transmise de capuse, babesioza, ehrlichioza, anaplasmoza, la care se adauga efectele directe. (sursa)
De ce locuri sa ne ferim?
Capusa traieste de obicei in paduri, pe pajisti, in locuri cu ierburi inalte, dar si la munte, pe terenurile cu gazon ori in gradini. Pentru a se agata de victima, ea nu se catara in arbori, nu sare, ci se urca pe aceasta, pana la 50-100 de centimetri inaltime; larvele raman in schimb la nivelul solului. Un aspect ingrijorator este puterea lor de raspandire rapida. In Letonia, de pilda, anumite paduri sunt inaccesibile populatiei din cauza invaziei capuselor si deci a riscurilor de infectare.
Pe de alta parte, animalele salbatice, in special erbivorele, constituie adevarate rezervoare de bacterii, la care capusa este insensibila, astfel ca un singur cerb, de exemplu, poate hrani cu sangele sau intr-un an si un milion de capuse! Iar odata cu sangele insecta absoarbe virusii si bacteriile pe care le transmite ulterior inclusiv omului, imbolnavindu-l astfel de maladii grave, de genul meningo-encefalitei. In ce priveste pasarile, acestea servesc ca vehicul de raspandire pentru capuse si de propagare a infectiilor.
Cum indepartam agresorii?
Toate capusele sunt periculoase, dar femelele adulte si nimfele in mod special, deoarece transmit spirochetul Borrelia Burgdorferi, aflat la originea maladiei Lyme. Talia minuscula a nimfei face ca aceasta sa se instaleze usor pe corpul omului devenit astfel victima sigura. Totusi, de obicei exemplarele adulte pot fi observate pe piele si atunci trebuie indepartate imediat. E de preferat ca mana cu care se lucreaza sa fie protejata cu o manusa de cauciuc (chirurgicala), iar in timpul operatiunii corpul insectei nu trebuie perforat, deoarece sangele cu care s-a hranit contine bacterii. Daca totusi s-a produs un contact cu capusa, mainile vor fi spalate imediat foarte bine, apoi dezinfectate.
Nu se folosesc produse ca eterul, deoarece capusa anesteziata poate regurgita imediat, marind astfel riscul de infectie. Se va lucra cu o penseta fina, insa nu taioasa, cu care se prinde insecta de cap (nu de abdomen) si cat mai aproape de locul de pe piele in care s-a agatat. Extractia se face lent, drept, fara miscari de rotatie, pana cand capusa se desprinde, procedura ce nu trebuie grabita, pentru a nu rupe corpul plin de bacterii al acesteia.
Atentie si dupa extractie! Fara a exagera, in timp ce indepartam intrusul nu trebuie sa scapam din vedere ca adultul e dotat cu un sistem de acrosaj asemanator harponului, ceea ce implica mai multe riscuri si implicit precautii. Dupa ce totul a decurs bine, locul muscat de capusa trebuie bine dezinfectat. Daca totusi capul insectei ramane in piele nu e motiv de alarmare, intrucat bacteriile se gasesc in abdomenul extras, astfel ca e suficienta o dezinfectare atenta a locului; acolo se va forma o mica infectie, dar se va vindeca rapid. In caz ca nu actionati singuri pentru a extrage capusa si apelati la alta persoana, insistati sa nu foloseasca eter sau alt produs care sa „adoarma” agresorul.
Odata extras, acesta este de obicei viu, dar nu trebuie strivit, fiindca sangele ingurgitat va raspandi riscul de infectie. E de preferat sa-l aruncati la toaleta sau, si mai bine, sa-l puneti intr-un mic recipient bine inchis, pentru ca la o eventual imbolnavire ulterioara sa il trimiteti la un laborator de analize medicale. Oricum, inca 7-20 de zile dupa muscatura capusei, victima trebuie sa-si urmareasca reactiile si simptomele. Daca in jurul muscaturii se formeaza o aureola rosie si in plus apar dureri de cap si in gat, febra, inflamatii ale ganglionilor, oboseala, dureri articulare etc., e foarte posibil ca maladia Lyme sa se fi instalat in organism.
Riscuri si precautii
Boala despre care vorbim nu este una noua, insa nu i s-a gasit nici antidot, nici vreo modalitate de prevenire, ci numai posibilitatea de stopare a infectiei depistate la timp. Evolutia ei poate fi insa si foarte lenta (de-a lungul mai multor luni) si, netratata, se raspandeste in tot corpul, afectand creierul, sistemul cardiac, cel respirator, cel nervos si cel muscular si determinand astfel un handicap sever pentru victima.
La nivelul articulatiilor apare artrita, in tesutul nervos genereaza paralizia fetei, a unui picior, probleme neurologice etc., afectata putand fi si maduva spinarii. Cu unele rezerve privitoare la eficacitate, tratamentul cu antibiotice este cel folosit in muscaturile de capuse, dar sansele de reusita scad la cei muscati in mai multe randuri. In schimb, copiii mai mici de 2 ani pot fi tratati preventiv; lucru cu atat mai important cu cat maladia Lyme, la fel ca sifilisul, poate antrena malformatii ale fatului ori declanseaza avortul.
In concluzie, recomandarea elementara ce se poate face la modul general este ca, in cazul frecventarii unor locuri precum cele mentionate mai sus, sa se evite zonele de risc ridicat, imbracamintea sa nu lase expusa o suprafata prea mare de piele si nu in ultimul rand sa se pastreze vigilenta, in special in privinta copiilor.(sursa)
14 comentarii
Wooh, ai dobandit un exemplar marisor! Sau poate ai facut poza cu zoom 😀 Bine ca ai descoperit-o la timp!!
E facuta cu zoom, dar nici ea nu e micuta … Da, si eu ma bucur ca am descoperit-o la timp. Mi-e teama totusi sa nu se mai intample …
:/ Desi am observat ca se discuta de ceva vreme pe subiectul capuselor, multa lumea nu ia in serios problema. Eu una o sa evit cat pot iesirea prin locurile pe unde acestea umbla cat de mult o sa pot. Bine ca ai gasit-o la timp! :/
Eu am avut anul trecut probleme cu capusele pe catelusa mea. Facuse alergie la solutia de deparazitare si au "atacat-o" 3. Si eu incerc pe cat posibil sa nu abuzez de iarba & stuff cand ies cu ea afara…cred ca as innebuni daca as vedea vreuna pe mine, nu stiu cum ai reusit sa fii calma si sa ti-o scoti singura :-s
mie frica ,mie groaza de aceste mici creaturi ,fetita mea adora esirile in parc dar mai ales prrin iarba ,voi fi atenta si precauta caci deja pe la iasi erau 5 cazuri date la stiri.
Noi nu prea ne plimbam prin iarba si totusi m-am procopsit cu ea 🙁
Sunt destul de practica de felul meu, m-am gandit ca e mai bine s-o smulg rapid decat s-o las acolo sa isi faca de cap pana gasesc o mana de ajutor 🙂
Da, sa ai mare grija, mai ales la copila. Sistemul imunitar al copiilor este mai slab si este atacat mai repede.
vai! bine ca ai descoperit-o la timp si nu ai fost nevoita sa apelezi la doctor. mie mi-e groaza de ele!
Ce scarboasa e ! Am o teama nejustificata fata de insecte, Cred ca e mai probabil sa mor de inima daca gasesc una pe mine – decat de Lime-ul asta
N-am studiat problema: exista vreun test care poate arata daca ai fost infestata in urma muscaturii? Nu mergi la medic?
Stie cineva cum arata nimfele si cum se scot din piele (ma refer la cele de pe oameni)? Am ajuns astazi cu fetita de 7 ani la Matei Bals cu suspiciunea ca ar avea o nimfa pe piept…..nu i-a facut nimic, am plecat acasa cu punctul respectiv la fel cum am venit si cu o reteta de antibiotic pentru 3 zile. Raspunsul dr-ei a fost ca nu stie daca este capusa (nimfa), dar preventiv ne da antibiotic.
Este scarboasa, indeed! Exista un test care se poate face din sange – Borrelia burgdorferi se numeste.
Nu merg la medic inca; pentru a se putea transmite microbul care declanseaza boala, capusa trebuie sa stea atasata de gadza cateva ore, timp in care se hraneste si apoi elibereaza saliva in corpul gazdei. Mie nu mi s-a intamplat asta, insa oricum sunt atenta la orice simptom ciudat.
In principiu, arata ca cea din poza de mai sus si se scot in acelasi mod ca celelalte, asa cum este descris. Nu pot sa cred ca ati plecat de la spital fara sa ii faca ceva copilului! Trebuie mers la un medic competent, clar!
Vai, eu muream de inima direct daca o vedeam pe mine…