7
In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor – fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: „Ia-mi negretele si da-mi albetele”.
Pentru ca mie imi place sa primesc, dar si sa daruiesc martisoare, v-am lansat o provocare pe pagina de facebook a blogului!
Astept cu interes fotografiile voastre! Martisorul … e surpriza!
2 comentarii
Interesant postul.Chiar nu stiam de unde aceasta traditie si in plus am aflat ce trebuie sa fac cu snuruletul de la martisor.
Ma bucur ca iti place! Te mai astept cu drag 🙂